Priština: U neredima više od 100 privedenih

Agencije
Priština: U neredima više od 100 privedenih

Priština - U Prištini je i dalje napeto nakon današnjih demonstracija tokom kojih je došlo do žestokih sukoba između demonstranata i policije.

Privedeno je 41 lice, povređeno 29 demonstranata i 86 policajaca.

Kako prenosi Koha.net, prištinske ulice su sada prazne, ali su na nijma i dalje prisutne jake policijske snage. Mnoge ulice u centru grada su blokirane.

Državni tužilac Kosova Sulj Hodža je saopštio da je tokom današnjeg protesta u Prištini privedeno 41 lice, od kojih, po odluci suda, devet ostaje u pritvoru od 30 dana.

Generalni direktor Policije Kosova, Špend Madžuni je rekao da je tokom današnjeg protesta povređeno 86 pripadnika Policije Kosova.

Direktor Urgentnog centra Kliničko-bolničkog centra Kosova, Basri Lenjani je potvrdio za RTK da je pomoć zatražilo 29 demonstranata. Lenjani je potvrdio da jedna osoba ima povrede od gumenog metka.

Više hiljada aktivista Samoopredeljenja i građana Kosova okupilo se na Trgu Skenderbega u Prištini.

Opozicija je na današnjim demonstracijama tražila da Kombinat Trepča hitno postane javno preduzeće i da ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović podnese ostavku zbog uvrede "Majki Đakovice".

U protestu ne učestvuju predstavnici nevladine organizacije "Pozivi majki" iz Đakovice, koja je u subotu 24. januara bila među organizatorima prvog protesta.

Predstavnica te organizacije Nusrete Kumnova je izjavila da ne žele da budu dio protesta koji poprima političke i stranačke dimenzije.

Od protesta su se ogradili i rudari Trepče i organizacija veterana učesnika rata 1998-1999. godine.

 

Okupljeni nose parole "Bez Trepče nema države", "Trepča je naša, a ne srpska", "Isa (premijer Kosova Mustafa) je sluga Srbije, "Hašima (prvi potpredsjednik Vlade Tači) u zatvor", "Jablanović napolje", "Dole vlada iz Raške".

Među uhapšenima je i gradonačelnik Prištine i potpredsjednik Pokreta Samopredeljenje Špend Ahmeti. Prištinski mediji prenose da je povređen i šef poslaničke grupe pokreta "Samooprjedeljenje" Visar Imeri.

Portparol Urgentnog centra Prištine Štend Fažljiu rekao je za prištinsku televiziju KTV da se uglavnom radi o povredama od udaraca i da je mnogo onih koji traže pomoć zbog upotrebljenog suzavca.

Poslanik pokreta Samooredjeljenje Iljir Deda rekao je će se protesti nastaviti do ispunjavanja zahtjeva.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je upozorila da su neprihvatljivi haos i nasilje tokom današnjih demonstracija u Prištini i u izjavi za medije pozvala na red i mir.

Premijer Kosova Isa Mustafa i njegov zamjenik Hašim Tači su na vanrednoj konferenciji za medije ocjenili da je rušenje Vlade bilo cilj današnjih demonstracija.

Uhapšen gradonačelnik Prištine

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti uhapšen je tokom današnjih demonstracija u centru grada, koje još traju, rečeno je Srni u kosovskoj policiji.

"Ahmeti je uhapšen zbog napada na policajca", navode u kosovskoj policiji.

Ahmeti istovremeno obavlja funkciju zamjenika predsjednika radikalnog albanskog pokreta "Samoopredjeljenje".

UNS: Srpski novinari neće izvještavati s protesta

Novinari iz dopisništava beogradskih redakcija i srpskih medija neće izvještavati s protesta pokreta "Samoopredeljenje" u Prištini, čime će iskazati "najoštriji" protest zbog napada na srpske novinare prošle subote, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

"Novinari iz dopisništava beogradskih redakcija, kao i srpskih nezavisnih medija danas neće otići da izvještavaju sa protesta u Prištini, već će u 14 časova na konferenciji za novinare u prostorijama UNS-a u Gračanici iskazati svoj protest, obrazložiti svoje stavove i uputiti apel nadležnim institucijama i organizacijama da se ovaj problem riješi", naveli su UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM).

Kako su objasnili, srpski novinari napadnuti su prošle subote tokom izvještavanja sa protesta "Samoopredeljenja" u Prištini, a "posebno zabrinjava" to što kosovska policija ne želi da odgovori da li je preduzela "bilo šta" kako bi pronašla i kaznila počinioce napada.

UNS i DNKiM su naveli i da saopštenje "Samoopredeljenja" u kome se osuđuje isključivo napad na novinare Radio-televizije Kosova 2, ali ne i na srpske novinare "upućuju da izvještavanje nije bezbijedno i da su napadi praktično dozvoljeni".

Jahjaga pozvala na uspostavljanje reda i mira

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga ocijenila je da su današnji haos i nasilje na ulicama Prištine u potpunosti neprihvatljivi i pozvala na mir i vraćanje reda na ulice i trgove tog grada.

"Pozivam demonstrante da se mirno raziđu i da prekinu sukobe sa policijom, institucijom koja je odgovorna za očuvanje reda, zakona i sigurnosti za sve građane. To je naša policija", saopšteno je iz kabineta predsjednice.

Ona je pozvala političke lidere, vlast i opoziciju, da "pokrenu dijalog i nađu zajednički jezik za sva otvorena pitanja, kako bi se zaustavilo ulično nasilje".

"Takođe, tražim od političkih lidera da se distanciraju od nasilja koje nanosi štetu našoj državi", izjavila je Jahjaga.

Ona je ocijenila da je neprihvatljivo nasilje nad policijom i demoliranje privatne i javne imovine.

"Protest je neotuđivo pravo koje je garantovano Ustavom, ali sa njim dolazi i odgovornost, a današnje nasilje na trgovima u Prištini narušava red i zakon i sigurnost građana", rekla je ona.

Jahjaga je pozvala da se rješenja nađu u institucijama, dijalogom, kako bi se izbjegla dalja eskalacija situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana