Приштина: У нередима више од 100 приведених

Агенције
Приштина: У нередима више од 100 приведених

Приштина - У Приштини је и даље напето након данашњих демонстрација током којих је дошло до жестоких сукоба између демонстраната и полиције.

Приведено је 41 лице, повређено 29 демонстраната и 86 полицајаца.

Како преноси Коха.нет, приштинске улице су сада празне, али су на нијма и даље присутне јаке полицијске снаге. Многе улице у центру града су блокиране.

Државни тужилац Косова Суљ Хоџа је саопштио да је током данашњег протеста у Приштини приведено 41 лице, од којих, по одлуци суда, девет остаје у притвору од 30 дана.

Генерални директор Полиције Косова, Шпенд Маџуни је рекао да је током данашњег протеста повређено 86 припадника Полиције Косова.

Директор Ургентног центра Клиничко-болничког центра Косова, Басри Лењани је потврдио за РТК да је помоћ затражило 29 демонстраната. Лењани је потврдио да једна особа има повреде од гуменог метка.

Више хиљада активиста Самоопредељења и грађана Косова окупило се на Тргу Скендербега у Приштини.

Опозиција је на данашњим демонстрацијама тражила да Комбинат Трепча хитно постане јавно предузеће и да министар за повратак и заједнице Александар Јаблановић поднесе оставку због увреде "Мајки Ђаковице".

У протесту не учествују представници невладине организације "Позиви мајки" из Ђаковице, која је у суботу 24. јануара била међу организаторима првог протеста.

Представница те организације Нусрете Кумнова је изјавила да не желе да буду дио протеста који поприма политичке и страначке димензије.

Од протеста су се оградили и рудари Трепче и организација ветерана учесника рата 1998-1999. године.

 

Окупљени носе пароле "Без Трепче нема државе", "Трепча је наша, а не српска", "Иса (премијер Косова Мустафа) је слуга Србије, "Хашима (први потпредсједник Владе Тачи) у затвор", "Јаблановић напоље", "Доле влада из Рашке".

Међу ухапшенима је и градоначелник Приштине и потпредсједник Покрета Самопредељење Шпенд Ахмети. Приштински медији преносе да је повређен и шеф посланичке групе покрета "Самоопрједељење" Висар Имери.

Портпарол Ургентног центра Приштине Штенд Фажљиу рекао је за приштинску телевизију КТВ да се углавном ради о повредама од удараца и да је много оних који траже помоћ због употребљеног сузавца.

Посланик покрета Самооредјељење Иљир Деда рекао је ће се протести наставити до испуњавања захтјева.

Председница Косова Атифете Јахјага је упозорила да су неприхватљиви хаос и насиље током данашњих демонстрација у Приштини и у изјави за медије позвала на ред и мир.

Премијер Косова Иса Мустафа и његов замјеник Хашим Тачи су на ванредној конференцији за медије оцјенили да је рушење Владе било циљ данашњих демонстрација.

Ухапшен градоначелник Приштине

Градоначелник Приштине Шпенд Ахмети ухапшен је током данашњих демонстрација у центру града, које још трају, речено је Срни у косовској полицији.

"Ахмети је ухапшен због напада на полицајца", наводе у косовској полицији.

Ахмети истовремено обавља функцију замјеника предсједника радикалног албанског покрета "Самоопредјељење".

УНС: Српски новинари неће извјештавати с протеста

Новинари из дописништава београдских редакција и српских медија неће извјештавати с протеста покрета "Самоопредељење" у Приштини, чиме ће исказати "најоштрији" протест због напада на српске новинаре прошле суботе, саопштило је Удружење новинара Србије (УНС).

"Новинари из дописништава београдских редакција, као и српских независних медија данас неће отићи да извјештавају са протеста у Приштини, већ ће у 14 часова на конференцији за новинаре у просторијама УНС-а у Грачаници исказати свој протест, образложити своје ставове и упутити апел надлежним институцијама и организацијама да се овај проблем ријеши", навели су УНС и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ).

Како су објаснили, српски новинари нападнути су прошле суботе током извјештавања са протеста "Самоопредељења" у Приштини, а "посебно забрињава" то што косовска полиција не жели да одговори да ли је предузела "било шта" како би пронашла и казнила починиоце напада.

УНС и ДНКиМ су навели и да саопштење "Самоопредељења" у коме се осуђује искључиво напад на новинаре Радио-телевизије Косова 2, али не и на српске новинаре "упућују да извјештавање није безбиједно и да су напади практично дозвољени".

Јахјага позвала на успостављање реда и мира

Косовска предсједница Атифете Јахјага оцијенила је да су данашњи хаос и насиље на улицама Приштине у потпуности неприхватљиви и позвала на мир и враћање реда на улице и тргове тог града.

"Позивам демонстранте да се мирно разиђу и да прекину сукобе са полицијом, институцијом која је одговорна за очување реда, закона и сигурности за све грађане. То је наша полиција", саопштено је из кабинета предсједнице.

Она је позвала политичке лидере, власт и опозицију, да "покрену дијалог и нађу заједнички језик за сва отворена питања, како би се зауставило улично насиље".

"Такође, тражим од политичких лидера да се дистанцирају од насиља које наноси штету нашој држави", изјавила је Јахјага.

Она је оцијенила да је неприхватљиво насиље над полицијом и демолирање приватне и јавне имовине.

"Протест је неотуђиво право које је гарантовано Уставом, али са њим долази и одговорност, а данашње насиље на трговима у Приштини нарушава ред и закон и сигурност грађана", рекла је она.

Јахјага је позвала да се рјешења нађу у институцијама, дијалогом, како би се избјегла даља ескалација ситуације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана