Оптужили Москву да је формирала Владу у Приштини

Оптужили Москву да је формирала Владу у Приштини 19.10.2017 12:51 | Спутњик

Београд - Страх од "руског утицаја" на Балкану отео се контроли до те мјере да је формирање косовске владе приписано - Русији.

Влада Рамуша Харадинаја на Косову формирана је посредовањем званичног Београда и Москве, а кључну улогу у томе су имали Александар Вучић, Хашим Тачи и косовски министар спољних послова Беџет Пацоли. То су главни акценти анализе љубљанског Међународног Института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС), о политичким приликама на Косову и Метохији.

У даљој анализи тог института нема додатног објашњења на који начин је то Москва конкретно утицала на формирање косовске владе, осим што се Пацоли означава као "руски човјек".

Таквим ставом, Косово је стало раме уз раме са осталим владама балканских држава које су "оптужене", и то без доказа, да су настале под утицајем Русије. Косово које је годинама под директним, нескривеним и свакодневним утицајем Сједињених Америчких Држава и западних центара моћи.

Чему служе такве манипулације?

Што се Косова тиче, Бехљуј Бећај, политиколог из Приштине, каже да је његова процјена да је тамошња влада састављена — случајно. Утолико прије сматра да су овакве процјене мање битне од чињенице да је влада Косова авантуристичка, на челу са премијером авантуристом.

"Та влада је неозбиљна, а ја не мислим да озбиљни људи дају допринос да се направи неозбиљна влада. Независно да ли је неко имао мотив да буде повезана са Москвом, Београдом или не знам са ким. Проблем је у томе што је ово влада појединаца и условљавања. Што се мене тиче, лакше је објаснити ситуацију у односу на Београд, јер Вучић може да повуче својих десет посланика, него у односу на Русију", објашњава Бећај.

Влада на Косову, додаје он, до те мере је нестабилна да је довољно да јој зафали један човјек у парламенту и да остане без могућности да изгласа било који закон.

"Ја не мислим да би неко из међународне заједнице, односно, неко из Русије, позвао било кога и рекао: ’Ајде сад…‘ Уосталом, каква би то озбиљна држава састављала такву владу, која не може да буде сигурна ни да ли ће јој сљедећа сједница бити успјешна или не?!", пита се Бећај.

Ссаговорник објашњава да је помињање Беџета Пацолија као руског човјек проистекло због чињенице да је он некада имао пословне везе са Русијом и Борисом Јељцином, те се сада тај однос из деведесетих година прошлог вијека само "преноси" на садашњост и евентуално на будућност.

Чињеница јесте да је Пацоли омогућио стварање ове владе, али наш саговорник не види разлог да се он сматра "руским човјеком" јер је својевремено реновирао Кремљ.

"Што се мене тиче, милим да је за нас предност да имамо бизнисмене који сарађују са људима од утицаја било гдје, па чак и у Русији, Кини, коме то може да смета", мишљења је Бећај. © Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица