Њујорк тајмс разоткрива: Америка срушила Милошевића

Агенција
Њујорк тајмс разоткрива: Америка срушила Милошевића

Амерички шефови обавјештајних служби у уторак су упозорили Сенатску обавјештајну комисију да се чини да се Русија спрема да поново утиче на изборе 2018. године на исти начин како је то наводно чинила 2016, а Њујорк тајмс пише како је доказано да се Америка преко Централне обавјештајне агенције (ЦИА) више од 80 пута уплитала у изборе других земаља.

Вреће новца испоручене у хотеле у Риму како би се фаворизирали кандидати на изборима у Италији. Скандалозне приче су цуриле у стране новине да се утиче на изборе у Никарагви. Милиони памфлета, плаката и наљепница штампани су како би се поразили непожељни кандидати у Србији. Продужена рука Владимира Путина? Не, само мали дио историје интервенција Сједињених Америчких Држава на страним изборима, почетак је чланка који је за недељно издање Њујорк тајмса написао Скот Шејн.

"Током 2000. године у Србији, Сједињене Државе су финансирале успјешне напоре да се побиједи Слободан Милошевић, обезбјеђујући политичке консултанте и милионе наљепница са симболом опозиције стиснутом песницом и постерима ГОТОВ ЈЕ! на српском језику, штампаним на 80 тона љепљивог папира”, разоткрива Њујорк тајмс.

"Ако питате обавјештајца, да ли су Руси прекршили правила или учинили нешто бизарно, одговор је уопште не,” рекао је Стивен Л. Хал, који се пензионисао 2015. послије 30 година у ЦИА, гдје је био шеф руских операција. Сједињене Државе су "апсолутно” историјски имале такве операције, додао је, "надам се да ћемо наставити то”.

Од свог почетка је ЦИА помагала у свргавању лидера у другим земљама.

"Ми радимо то од оснивања ЦИА, од 1947. године. Дијелили смо плакате, брошуре, дистрибуирали промотивне материјале и објављивали лажне информације у страним новинама”, рекао је Лоч Џонсон, који је каријеру у Сенату започео 70-их истражујући рад ЦИА.

Према чланку, захваљујући ЦИА, САД су свргнуле вође у Ирану и Гватемали 50-их, подржале државне ударе у неколико земаља 60-их. ЦИА је такође планирала атентате и подржавала антикомунистичке владе у Латинској Америци, Африци и Азији.

Саговорници аутора чланка у Њујорк тајмсу сматрају да се америчке и руске интервенције разликују у мотиву.

"Америчке интервенције су углавном имале за циљ да помогну неауторитарним кандидатима или на други начин промовишу демократију. Русија је чешће интервенисала да поремети демократију или промовише ауторитарну владавину”, рекли су.

"То је као да кажете да су полицајци и лоши момци исти јер обојица имају оружје – мотивација је важна”.

Дов Левин, истраживач на Универзитету Карнеги Мелон каже да су руске методе које су коришћене дигитална верзија метода које САД користе деценијама.

"Ја на било који начин не оправдавам оно што су Руси учинили у 2016. години”, рекао је Левин. "Било је потпуно погрешно од Владимира Путина да интервенише на овај начин. Међутим, методе које су користили на овим изборима биле су дигитална верзија метода које су Сједињене Државе и Русија користиле деценијама: пребацивање у штаб странке, регрутовање секретара, постављање информатора у странку, давање информација или дезинформација новинама.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана