Николић: Србија нема шта да крије

Танјуг
Николић: Србија нема шта да крије

Мостар - Предсједник Србије Томислав Николић изјавио да Србија хоће да истражи сва мјеста за која се сумња да се на њима налазе нестала лица, јер нема шта да крије.

Николић је истакао да је Србија уложила много напора како би институционализовала систем за рјешавање овог проблема и подсјетио да је више пута позвао хрватског предсједника Иву Јосиповића да каже гдје се налази више стотина лица на територији Србије које тражи та држава.

"Хоћемо да истражимо, немамо шта да кријемо, нити желимо шта да кријемо. Ако постоји било какво место за које се сумња, ми ћемо то место, у сарадњи са свима, и са државом која је заинтресована и са међународном организацијом, истражити", подвукао је Николић.

"Тражим да ми каже где то још траже пет стотина или седам стотина лица на територији Србије, и знате да је то био разлог зашто Хрватска није одустала од тужбе за геноцид", рекао је Николић новинарима у Мостару.

Он је истакао да је више пута инсистирао код предсједника Хрватске да каже гдје се те локације налазе.

Николић је рекао да је држава Србија потпуно искрено ушла у потписивање Декларације да не би оптерећивала будуће генерације.

"Било је у сваком народу људи који су чинили злочине, па и у српском, хајде да то коначно решимо, закопамо, не дао вам бог да сте у кожи породица оних који претпостављају да су им отац, брат стриц мртви, а никакв доказ за то немају", истакао је Николић.

Србија, Хрватска, БиХ и Црна Гора потписале су данас у Мостару Декларацију о несталим лицима која има за циљ да подстакне процес проналажења несталих особа и дефинише одговорност и улогу држава у рјешавању тог питања.

Декларацију су потписали предсједник Србије Томислав Николић, Хрватске Иво Јосиповић, Црне Горе Филип Вујановић и предсједавајући Председништав БИХ Бакир Изетбеговић.

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је у Мостару да се питање несталих особа током рата у Хрватској не може рјешити без пуне сарадње са Србијом и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана