Na području Beograda 100 mogućih terorista

Agencije
Na području Beograda 100 mogućih terorista

Beograd - Na području Beograda ima oko 100 mogućih terorista, a u Srbiji tri do četiri hiljade, potvrdili su juče učesnici tribine "Terorizam - novi izazovi Evropi i regionu".

Stručnjaci su konstatovali da Evropa nema strategiju za borbu protiv terorizma i da se mnogo više pažnje poklanja tehnici i tehnologiji, a da je ljudski faktor potisnut u drugi plan. Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić smatra da u borbi protiv terorizma treba vratiti agenturnu mrežu, a saradnike infiltrirati u terorističke organizacije. Bez rada na terenu, prikupljanja obavještajnih informacija od ljudskih izvora, ni sateliti ni najmoderniji prislušni uređaji ne mogu dati konkretnu informaciju o terorističkom napadu, dodao je on.

- Bez dobrih agenata infiltriranih u organizacije nema adekvatnih upozorenja, ko sprema, kada planira da izvede napad, čime i gde. Kada to znate, možete upotrebiti specijalne jedinice za neutralisanje grupa - rekao je Dragišić.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da je informacije o terorističkim napadima teško prikupiti, jer ubačeni agent mora biti njihove vjere, kulture, navika, što je, kako je rekao, jako teško i takav agent se relativno lako otkriva. Radovanović je rekao i da region nema neke velike napade, ali ima veliku potencijalnu opasnost, kao i da je jedan od problema neefikasno pravosuđe i predviđene kazne za terorizam od jedne do 10 godina. On smatra i da su neki zakoni idealni za terorističke grupe.

- Osim toga, imamo oko 100 mogućih terorista na području Beograda, u Srbiji tri do četiri hiljade. To je potencijalno izuzetno opasno i građani treba da budu vrlo oprezni, ali ne treba zaboraviti da naše obaveštajne službe dobro to drže pod kontrolom, nismo do sada imali ekstremnih terorističkih napada - rekao je Radovanović.

On je istakao da građani Srbije, kada je riječ o opasnosti od terorističkog napada, mogu biti relativno mirni, ali i da moraju biti oprezni i svaku sumnjivu informaciju proslijediti službama bezbjednosti.

- Pogoduje nam postupanje vlasti u Srbiji sa izbeglicama i ne verujem da ćemo zbog njih imati bilo kakvu osvetu - rekao je Radovanović.

Kosovo

Premijer Kosova Isa Mustafa zatražio je da bude podignut nivo bezbjednosti na Kosovu zbog realnih terorističkih prijetnji sa kojima se suočavaju evropske zemlje.

Na sastanku Savjeta za bezbjednost Kosova kojim predsjedava, Mustafa je rekao da je terorizam sada realna opasnost za građane Evrope i od predstavnika svih institucija, posebno onih iz oblasti bezbjednosti, zatražio da Kosovo u svim aspektima bude spremno da se suoči sa eventualnim prijetnjama nasilnog ekstremizma, terorizma i organizovanog kriminala, saopšteno je iz vlade Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana