Mogerini: Vučić i Mustafa posvećeni primjeni dogovorenog

B92
Mogerini: Vučić i Mustafa posvećeni primjeni dogovorenog

Brisel - Aleksandar Vučić i Isa Mustafa ponovili su svoju posvećenost primjeni svih sporazuma iz Brisela, saopšteno je iz kabineta Federike Mogerini.

Kako se navodi, oni su večeras otvoreno razgovarali o trenutnoj situaciji u dijalogu Beograda i Prištine, saopšteno je iz kabineta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini.

"Dvojica premijera su imali otvoren razgovor o trenutnoj situaciji u dijalogu, posebno u vezi s primenom sporazuma postignutih 25. avgusta. Obije strane su ponovile svoju posvećenosti primjeni svih ranijih dogovora", navodi se u saopštenju šefice diplomatije EU.

Mogerini je, dodaje se u saopštenju, bila domaćin neformalne večere kojoj su prisustvovali Vučić i Mustafa, u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

U posljednjoj rundi dijaloga 25. avgusta premijeri Kosova i Srbije postigli su četiri sporazuma, o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i mostu na Ibru.

Neposredno pije početka sastanka Mogerini je novinarima izjavila da će biti riječi o dosadašnjem napretku u dijalogu u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i budućim koracima u sprovođenju Briselskog sporazuma.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je, takođe, prisustvovao sastanku, izjavio je poslije sastanka da je runda dijaloga Beograd-Priština bila krajnje teška i dodao da su otvorena pitanja ulaska Kosova u međunarodne organizacije i poglavlja 35 za pregovore Srbije s EU.

Dačić je rekao da je u razgovorima s Mogerini i Mustafom jedino pozitivno to što je potvrđeno s obije strane da će se sve dogovoreno sprovesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana