Маринели: КФОР остаје, војска Косова веома тешко политичко питање

Срна
Маринели: КФОР остаје, војска Косова веома тешко политичко питање

Београд - Шеф Канцеларије НАТО-а за везу у Србији Ћезаре Маринели изјавио је да се снаге Кфора неће повлачити са Косова и Метохије, нити ће се њихов број смањивати, као и да је трансформација косовских безбједносних снага /КБС/ у војску Косова веома тешко политичко питање.

Маринели је рекао да НАТО веома цијени значај Кфора, додајући да је све што се дешава у том смислу веома условљено и да стога Кфор нема другу будућност већ да остане тамо гдје јесте.

У вези са амандманима које је усвојио косовски парламент, а који омогућавају трансформацију косовских безбједносних снага у војску, Маринели наводи да НАТО признаје КБС у тренутном мандату, а ако буде неких промјена о томе треба расправљати на нивоу Сјеверноатлантског савјета.

Он је за "Глас Америке" рекао да НАТО подржава дијалог Београда и Приштине, као и све напоре на смањењу тензија и рјешавању неспоразума.

Маринели је додао да НАТО цијени партнерски однос са Србијом у оквиру Партнерства за мир и не форсира ту земљу да приступи Алијанси.

"Знамо да је Србија неутрална земља и да не жели да приступи НАТО-у. За нас је то нормално, ту нема проблема, ми не форсирамо", рекао је Маринели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана