Лоциран »доктор смрт« који је Србима вадио органе

Срна
Лоциран »доктор смрт« који је Србима вадио органе

Београд - Српско Тужилаштво за ратне злочине потврдило је да је лоцирао у Амстердаму у Холандији турског љекара Јусуфа Сонмеза, који је осумњичен за учешће у илегалној трансплантацији органа отетих Срба и осталих неалбанаца на Косову.

Тужилаштво је лоцирало Сонмеза, који је у медијма познатији као "доктор смрт", прошле недјеље уз помоћ свједока сарадника, а ове информације је доставило главном тужиоцу Еулекса Џонатану Рателу.

Јусуф Сомнез, који се налази на потјерници Интерпола, првооптужени је у случају "Медикус" - саопштено је из српског тужилаштва.

У поступку пред судом у Приштини судило му се у одсуству, а Љутфи Дервиши и његов син осуђени су на по осам, односно седам година и три мјесеца затвора у процесу који се водио због нелегалне трансплантације органа у клиници "Медикус", код Приштине.

Сонмез је ухапшен почетком јануара 2011. године у Истанбулу, али је пуштен послије саслушања, уз образложење да има уредно пријављено боравиште.

Клиника "Медикус", која је затворена 2008. године, помиње се и у извјештају Савјета Европе, у ком се наводи да су припадници албанске ОВК трговали органима заробљеника током сукоба 1999. године на Косову и Метохији.

На основу сазнања којима располаже Тужилаштво за ратне злочине, Сонмез је учествововао у трансплантацији органа отетих Срба, Рома и нелојалних Албанаца у "жутој кући" на Косову и Метохији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана