Љекари без граница упозоравају: Београд постаје нови Кале

Агенције
Љекари без граница упозоравају: Београд постаје нови Кале

Лондон - Међународна организација Љекари без граница упозорила је да би Београд могао да постане "нови Кале" за мигранте које су напустиле европске власти, пише Гардијан

"Хладни и прљави београдски жељезнички депо гдје до 2.000 људи тражи склониште од хладне српске зиме ризикује да постане 'нови Кале' за мигранте и избјеглице које су напустиле европске власти, упозорава МСФ", наводи британски лист.

Гардијан додаје да се чак дјеца узраста осам година боре да преживе температуре које су ове седмице пале на минус 16 степени, без текуће воде или канализације.

Доктори МСФ-а су у клиници коју су отворили у Београду видјели код мигранта промрзлине и опекотине од удисања отровног дима, јер људи пале све што нађу како би се загријали.

Према процјени те организације, у складиштима и другим објектима око главне жељезничке станице живи до 2.000 људи, а готово половина пацијената којима су пружили помоћ млађа је од 18 година.

"Србија ризикује да постане нови Кале гдје су људи заглављени", упозорио је званичник за хуманитарне послове МСФ-а у Србији Андреа Контента.

Контента је рекао да се процјењује да се у Србији налази до 8.000 избјеглица и миграната који не могу да крену даље ка земљама ЕУ.

"Не можемо да наставимо да избјегавамо разговор о реалности, а то је да је балканска рута и даље отворена али људи остају заглављени јер не постоји безбједан начин да путују", рекао је Контента.

Уз детаљне описе услова у којима живе мигранти близу жељезничке станице, Гардијан је навео да су многе избјеглице одбиле да оду у званична склоништа углавном из страха од депортације у Бугарску или Македонију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана