Ли почасни грађанин Београда

Танјуг
Ли почасни грађанин Београда

Београд - Премијеру Кине Ли Кећијангу уручена је Повеља почасног грађанина Београда, чиме је и званично постао трећи највиши кинески званичник који је добио ту титулу.

Кинеском премијеру повељу су на свечаности у Скупштини града, којој су присуствовали премијер Александар Вучић и представници републичке и градске власти, уручили градоначелник Београда Синиша Мали и предсједник београдског парламента Никола Никодијевић.

Мали је рекао да је ово посебан тренутак за Београд и Србију, који ће ући у српску историју.

„Београд је вековима спона истока и запада, а данас је мост на којем се они сусрећу. Повељом потврђујемо дугу традицију добрих односа две земље и два народа", рекао је Мали.

Он је подсјетио да Београд и Пекинг имају споразум о сарадњи из 1980. године и најавио да ће слиједеће године, поводом јубилеја тог документа, на позив свог колеге, посјетити Пекинг.

Мали је захвалио кинеском премијеру што је ове године Београд био домаћин Самита Кине и 16 земаља ЦЕЕ и истакао да су Србија и главни град одлучни да искористе шансе које су пред нама.

По доласку у Скупштину града, Ли се уписао у спомен-књигу града Београда, која датира из педесетих година прошлог вијека, а градоначелник Мали му је показао странице у које су се уписивали његови сународници приликом посјета Београду.

Церемонији је присуствовао и савјетник предсједника Републике Оливер Антић.

До сада је додјељено 26 повеља почасног грађанина Београда, а кинески премијер је 27. личност којој је титула додјељена.

Скупштина града је 28. новембра прогласила премијера Кине за почасног грађанина српске престонице, а подршку том предлогу дале су све одборничке групе.

У одлуци да премијер Кине буде проглашен за почасног грађанина Београда, између осталог, наводи се да је он дао допринос унапређењу свеукупне сарадње између институција Кине и Србије.

Звање почасног грађанина Београда уведено је 19. јула 1954. године. Оно се додјељивало све до 1985. године, високим страним државницима, који су били у посјети Југославији, а поново је уведено 2006. године.

Ли је трећи кинески званичник који је добио титулу почастног грађанина Београда, а раније су је добили и бивши премијер Кине Хуа Гуофенг и некадашњи предсједник Кине Ли Сјењен.

Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да ће Србија учинити све да се пројекти који су договорени током посјете кинеског премијера Ли Кећијанга остваре на најозбиљнији и најквалитетнији начин, јер ће сваки од њих бити корак ка модернизацији државе и бољој економији.

Вучић је приликом додјеле Повеље почасног грађанина Београда кинеском премијеру рекао да су Самит Кине и 16 земаља ЦЕЕ и билатерални сусрети с кинеском делегацијом ставили на леђа Србије велики терет и одговорност да се сви пројекти заврше и спроведу онако како је договорено и како је обећано.

"Желим да вас уверим да ћемо учинити све што можемо да пројекте остваримо на најозбиљнији и најквалитетнији начин јер је сваки пројекат корак ка модернизацији државе и бољој економији која ће побољшати живот грађана", рекао је Вучић кинеском премијеру.

Он је навео да је посјета кинеског премијера за њега лично била велико политичко и људско искуство, а да су и грађани не само Београда, већ и Србије задовољни.

"Ваша тродневна посета допринела је да се људи у Београду и Србији осмехују. Мислим да нећу претерати ако кажем да су одушевљени оним што се у Београду дешавало", рекао је Вучић и додао да је у разговору са "обичним грађанима" Србије увидео да су поносни због веза које постоје између Србије и Кине.

Вучић је навео да ће ову недјељу многи запамтити као посебну и да ће бити уписана у историју као недјеља у којој се догодила права прекретница и направљена промена.

"Желим вам срећан пут кући", поручио је Вучић кинеском премијеру, додајући да је Србија Самит организовала најбоље што је могла.

"Напред Београд, живела Србија", рекао је Вучић.

Вучић и Ли посетили Београдску тврђаву

Предсједник Владе Србије Александар Вучић и предсједник Владе Кине Ли Кећијанг прошетали су данас по Калемегданском парку и посјетили Београдску тврђаву, након отварања Пупиновог моста.

Заједно с двојицом премијера, комплекс је обишао и предјседник Републике Српске Милорад Додик, као и градоначелник Београда Синиша Мали, директор ЈП "Београдска тврђава" Никола Ковачевић, директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић и предсједник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, саопштила је "Београдска тврђава".

Кинески премијер и чланови делегације прошетали су по Калемегдану и по Горњем граду Београдске тврђаве, посјетили споменик Побједник, Сахат кулу и Стамбол капију и упознали се са историјом града Београда и знаменитостима на Београдској тврђави.

Премијер Кине је током посјете имао прилику да види понуду сувенира на Београдској тврђави и од српског премијера Вучића је добио на поклон један од препознатљивих српских сувенира.

Посебно интересовање делегације изазвала је изложба "Свјетска баштина у Кини" на којој су приказане специфичности и љепоте кинеске цивилизације.

Изложба је постављена у октобру на Савском шеталишту на Калемедану, а реализовало је ЈП "Београдска тврђава", уз помоћ Секретаријата за културу града Београда и партнера из Кине, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана