Kurc stavio tačku na polemiku: Priznali smo Kosovo i to se ne mijenja

Kurc stavio tačku na polemiku: Priznali smo Kosovo i to se ne mijenja 14.02.2018 19:25 | Tanjug

Beč - Ni danas se u Austriji ne stišava bura zbog izjave vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea da je Kosovo dio Srbije. Međutim, tačku na polemiku stavio je kancelar Sebastijan Kurc, koji je rekao da je Austrija priznala nezavisnost Kosova i da se to neće promijeniti.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je, pred sjednicu vlade, rekao da je Austrija prijatelj i da podržava Zapadni Balkan i da se trudi da dâ doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištne.

Na pitanje da li je Štraheovo opredjeljenje da podrži jednu stranu oslabilo posredničku poziciju Austrije, umjesto Kurca odgovorio je sam Štrahe, koji je negirao tu tvrdnju i naglasio da ima razumijevanje za obje strane, ali je istovremeno konstatovao da se, kada govori o realnom stanju, uvijek suočava sa optužbama da je jednostran. 

"Srpsko viđenje je drugačije od onog Kosova. Takođe i pet država EU nije priznalo Kosovo", podsjetio je on i dodao da problem nažalost nije održivo riješen.

Kurc je takođe ocijenio da ne vidi da je Štraheova izjava nanijela bilo kakvu štetu, te istakao da ima odlične kontakte kako sa Srbijom, tako i sa Kosovom. 

"Austrija je prije dugo vremena priznala Kosovo i taj stav se ni u budućnosti neće promijeniti", zaključio je Kurc. 

S druge strane, opoziciona stranka Neos zatražila je danas sjednicu spoljnopolitičkog savjeta zbog "višestrukih spoljnopolitičkih ispada" vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea. 

Takozvani "Savjet austrijske integracione i spoljne politike" važi za ekvivalent nacionalnog savjeta bezbjednosti i nalazi se pri Ministarstvu spoljnih poslova, a njegovi članovi su šefica diplomatije, predstavnici kancelara, vicekancelara, Ministarstva odbrane, kao i predstavnici parlamentarnih partija, Konferencije predsjednika pokrajina. 

Ministarka spoljnih poslova Karin Knajsel treba da izađe pred poslanike i objasni koje su smjernice austrijske spoljne politike i ko sve od članova vlade može da vodi spoljnu politiku, navodi se u zahtjevu Neosa. 

Za sazivanje sjednice Savjeta neophodan je zahtjev dva člana, a Neos je s tim u vezi dovoljno zastupljen u ovom tijelu. Ta opoziciona stranka smatra da Austrija u EU ovim ispadima Štrahea gubi vjerodostojnost kao spoljnopolitički partner u EU. 

I bivši austrijski kancelar, lider Socijaldemokratske partije Kristijan Kern, osudio je izjave Štrahea u vezi s Kosovom ističući da on "doliva ulje na vatru".

"Tada kada smo prizali Kosovo imali smo konflikte na ulicama Austrije među mladima sa Kosova i iz Srbije", objasnio je Kern.

Takođe i po pitanju Republike Srpske je, kako dodaje, Štrahe već djelovao mimo evropskog konsenzusa. 

"To je pravi bezbjednosni rizik po Austriju", upozorava Kern podsjećajući da je više stotina plavih šljemova iz Austrije stacionirano na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, koji bi bili prvi koji bi se suočili sa problemima.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica