Kuća u vojvođanskim selima jeftinija od namještaja

RTS
Kuća u vojvođanskim selima jeftinija od namještaja

Novi Sad - U vojvođanskim selima broj stanovnika je drastično smanjen, a mnoga sela ostaju skoro pusta. To nije slučaj sa Mokrinom, ali i u tom selu ima praznih kuća koje se mogu kupiti za hiljadu evra, prenosi RTS.

Prema podacima Privredne komore Srbije, u državi ima skoro 2.000 sela u kojima niko ne živi. Selo Mokrin nije opustjelo, ali broj stanovnika za 70 godina skoro je prepolovljen.

Starija kuća sa okućnicom u tom selu može se kupiti za samo hiljadu evra, dok cijena luksuznije kuće ide i do deset hiljada evra.

Mještanin Zoltan Sabo Rac je rekao da u kući njegovog pokojnog oca već godinama niko ne stanuje i prodao bi je za hiljadu evra.

Nataša Zlatković iz Leskovca jedna je od rijetkih koja se doselila u Mokrin i tu kupila kuću. Nataša je došla prije tri godine, našla posao i zbog toga riješila da kupi kuću.

- Platila sam je pet hiljada evra, što je jeftino za ovaj kraj, ali i Srbiju - rekla je Nataša dodajući da se uklopila u novu sredinu i misli da će, kako kaže, tu i ostati.

U susjednoj Đali kažu da se cijela ulica može kupiti za 15.000 evra.

U Privrednoj komori Srbije su naveli da u Pokrajini ima preko 50.000 praznih kuća, a za 100.000 evra može se kupiti cijelo selo. Odlaskom mladih, zbog nesigurnosti poljoprivredne proizvodnje, na selu je drastično smanjen broj stanovnika, a svaka četvrta privatizacija u poljoprivredi je poništena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana