Кућа у војвођанским селима јефтинија од намјештаја

РТС
Кућа у војвођанским селима јефтинија од намјештаја

Нови Сад - У војвођанским селима број становника је драстично смањен, а многа села остају скоро пуста. То није случај са Мокрином, али и у том селу има празних кућа које се могу купити за хиљаду евра, преноси РТС.

Према подацима Привредне коморе Србије, у држави има скоро 2.000 села у којима нико не живи. Село Мокрин није опустјело, али број становника за 70 година скоро је преполовљен.

Старија кућа са окућницом у том селу може се купити за само хиљаду евра, док цијена луксузније куће иде и до десет хиљада евра.

Мјештанин Золтан Сабо Рац је рекао да у кући његовог покојног оца већ годинама нико не станује и продао би је за хиљаду евра.

Наташа Златковић из Лесковца једна је од ријетких која се доселила у Мокрин и ту купила кућу. Наташа је дошла прије три године, нашла посао и због тога ријешила да купи кућу.

- Платила сам је пет хиљада евра, што је јефтино за овај крај, али и Србију - рекла је Наташа додајући да се уклопила у нову средину и мисли да ће, како каже, ту и остати.

У сусједној Ђали кажу да се цијела улица може купити за 15.000 евра.

У Привредној комори Србије су навели да у Покрајини има преко 50.000 празних кућа, а за 100.000 евра може се купити цијело село. Одласком младих, због несигурности пољопривредне производње, на селу је драстично смањен број становника, а свака четврта приватизација у пољопривреди је поништена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана