Izabrana kosovska vlada sa tri srpska ministra

Tanjug
Izabrana kosovska vlada sa tri srpska ministra

Priština - Priština je dobila novu vladu sa premijerom Ramušem Haradinajem na čelu, u kojoj Srbi imaju tri ministra, jednog potpredsjednika i šest državnih sekretara.

Haradinajeva vlada je izglasana bez ekspozea premijera, koji je predstavljajući svoj kabinet rekao da dijalog sa Beogradom nema alternativu i da je spreman na razgovor sa svima.

"Kosovu je otežan put ka EU, to ćemo promjeniti. Mi ćemo razgovarati sa svima. Nemamo alternativu dijalogu sa Srbijom", rekao je on.

Haradinaj, koji je lider Alijanse za budućnost Kosova, koja je dio velike tzv. "ratne" koalicije PAN, poslanicima se u jednom trenutku obratio na srpskom jeziku rekavši da su Albanci uvijek poštovali druge narode, te da će to činiti i on kao budući premijer.

Poručio je i da će raditi na jačanju povjerenja sa Srbima, radi zajedničkog života.

Ocijenio je da je Kosovo u teškoj ekonomskoj situaciji, oslabljeno nepoverenjem građana u institucije.

Kosovska vlada izglasana je prostom većinom (61) od od ukupno 120 poslanika, pošto je poslanik Inicijative Zafir Beriša održao obećanje i uzdržao se od glasanja. Inače, parlamentarna većina ima 62 poslanika.

Glasanje su bojkotovali poslanici Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredjeljenje, koji su napustili sednicu nezadovoljni što se na glasanje prešlo bez rasprave o programu vlade.

Nova vlada ima 21 ministarstvo.

Haradinaj je uspio da sakupi većinu za formiranje vlade tri mjeseca od održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, zahvaljujući podršci Srpske liste.

Opozicija se žestoko protivi ovako tijesnoj parlamentarnoj većini i vladi koja je formirana zahvaljujući Srpskoj listi, jer smatraju da će njene odluke zavisiti od Beograda.

Haradinaj, međutim, tvrdi da Srpska lista nije imala dodatnih zahtjeva za podršku vladi. U prvoj izjavi novinarima nakon izbora, Haradinaj je u kosovskom parlamentu, upitan da li su Srbi imali dodatne zahtjeve za podršku vlade, rekao da ih on nije vidio.

Beogradski mediji su ranije pisali da će podrška Srpske liste Haradinajevoj vladi, osim tri ministarstva, biti uslovljena još nekim zahtjevima, prije svega hitnim formiranjem Zajednice srpskih opština i rješavanjem pitanja zaštite imovine, kao i pitanje povratka izbjeglih.

Kosovski analitičari ne predviđaju dug vijek novoizabranoj vladi zbog tesne većine, ali i jake opozicije.

Inače, Haradinaju je ovo drugi mandat na premijerskoj poziciji.

Prije 12 godina bio je u koaliciji sa tadašnjim kosovskim predsjednikom Ibrahimom Rugovom.

Sjednica parlamenta je bila zakazana za 16 sati, ali je glasanje održano četiri sata kasnije, jer se čekao dolazak poslanika Srpske liste iz Beograda.

Oni su se prethodno u Beogradu sastali sa direktorom vladine Kancelacije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, koji im je dao podršku za ulazak u Haradinajevu vladu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da kosovski Srbi mogu sami da odluče o tome da li će podržati Haradinajevu vladu, ali da bez obzira na njihovu odluku, odnos države Srbije prema Haradinaju ostaje isti: "Ostaje na snazi naša jasna, nedvosmislena i snažna optužnica i poternica. Ne odustajemo od pravde za stradale i ubijene", rekao je Vučić.

Nova kosovska vlada izabrana je uprkos insistiranju pokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova da se odmah na početku sjednice glasa o novoj vladi, što se međutim nije dogodio, jer je predsjednik Kadri Veselji proglasio pauzu od 15 minuta, koja je trajala gotovo tri sata.

Predstavnici opozicije su negodovali u izjavama medijima, ukazujući da je očigledno da neprisustvo poslanika Srpske liste znači i nemogućnost izbora vlade.

Inače, na početku prvog dijela sjednice, Haradinaj je konstatovao da se Kosovo nalazi u teškoj situaciji, sa slabom ekonomijom, slabim obrazovanjem i zdravstvom i sa visokom korupcijom na svim nivoima.

Istakao je da su Kosovu potrebna nova radna mjesta, strani investitori, bolje zdravstvo.

"Kosovo je pred starim i novim rizicima, kao što je globalni terorizam", poručio je on i obećao da će "Kosovo približiti NATO-u, UN i EU", rekao je Haradinaj, preneli su mediji.

Ocijenio je da su evroatlantske intgracije Kosova usporene, ali da će se one dogoditi i da će Priština biti član i NATO, i EU.

Haradinaj je izrazio spremnost za razgovor sa svima u regionu, a što se tiče dijaloga sa Beogradom, rekao je da on - nema alternative.

Najavio je i da će se otvoriti i unutrašnji dijalog kako bi se razumjelo šta brine građane.

Na samom početku obraćanja, Haradinaj je kosovskim Srbima - na srpskom jeziku - poručio da su Albanci uvijek želeli dobro svim narodima.

Predizborna velika koalicija, koja je još nazvana i "ratna" ili PAN, na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna osvojila je 39 mandata, što je bilo nedovoljno za formiranje vlade.

Nakon gotovo tromesječnih razgovora i pregovora, njima se ovih dana pridružila Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija.

Kasnije je postignut i dogovor o podršci sa Srpskom listom, a odluka o tome je saopštena, nakon njihovog razgovora sa urićem u Beogradu.

Srpska lista u novoj vladi ima tri resora - za povratak i zajednice, za lokalnu samoupravu i za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i šest pomoćnika ministara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana