Исилмски пут муфтије: Од Ивана преко Непала до Абдулаха

Б92
Исилмски пут муфтије: Од Ивана преко Непала до Абдулаха

Београд - Новоизабрани србијански муфтија Абдулах Нуман (66) је заправо Иван Трифуновић, Србин, рођени Београђанин, који је са 19 година преузео ислам.

Нуман је сестрић преминуле глумице Ружице Сокић. За себе зна да каже да је био несхваћено дијете и бунтовник, а током једног свог пута по Индији, на изненађење своје породице, преузео је ислам и у њему остао до данас.

То се догодило у Великој џамији Аџмира у Родестану, Индија, гдје је учио о исламу.

Нуман је доктор наука, донедавно професор на престижном Универзитету "Виктори" у Мелбурну.

Прије тога, у своју биографију убиљежио је три факултетске дипломе Прву, на Факултету за исламске студије и филозофију. Другу је стекао на Факултету друштвених наука, а трећу добио за бизнис и менаџмент.

Магистрирао је на теми - исламска теологија.

Врховни Сабор Исламске заједице саопштио је раније данас да је Абудлах Нуман изабран за србијанског муфтију и предсједника србијанског Мешихата умјесто досадашњег муфтије Мухамеда Јусуфспахића, који је новембра прошле године именован за амбасадора у Саудијској Арабији.

На јучерашњој сједници Врховног сабора у Новом Пазару распуштен је комплетан Ријасет у техничком мандату на челу са реисом Адемом Зилкићем, коме је одавно истекао мандат.

У једном од интервјуа Нуман је испричао да је његов први контакт са муслиманом био је 1969. године, с арапским студентом на Тргу Републике у Београду, од којег је купио 300 долара за пут до Индије и који га је тада научио какви су лажни долари.

Са четири пријатеља возом је дошао до Истанбула, а затим је комбијем отпутовао до Непала.

Његови другови су се вратили јер су остали без новца и нису нашли оно за чим су трагали, а Иван се тражећи истину затекао код будистичког свештеника у мјесту Мероли, код Њу Дехија, гдје се налази највиши минарет на свијету, минаре Кутуб.

Ту је радио као баштован, медитирао, дивио се исламској архитектури и размишљао.

Потом се вратио у Београд, али се са свега 19 година поново отиснуо у свијет, овог пута у Индију, која је била и пресудна за његово вјерско опредјељење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана