Дачић: Запрепашћен сам хрватском нотом, лицемерјем и безобразлуком

Дачић: Запрепашћен сам хрватском нотом, лицемерјем и безобразлуком 28.01.2018 17:14 | Танјуг

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић, коментаришући протестну ноту коју је Хрватска упутила Србији због његових изјава у УН о Јасеновцу, рекао је да је запрепашћен таквим "лицемерјем и безобразлуком".

Дачић је казао да је изложбу о Јасеновцу која је постављена у УН-у требало да организује Хрватска, а не Србија те да он у свом говору није изнио лажне чињенице и податке.

"Шта је у томе лажно? Ја сам рекао да је то једини логор у Европи који није био под Хитлеровом Њемачком, него под усташама, друго да су тамо људи убијани на најсвирепији начин", рекао је Дачић.

Додао је да је систем убијања у концентрационим логорима под контролом Нијемаца био другачији - путем гасних комора, док је у Јасеновцу постојало такмичење чувара ко ће колико заклати Срба, Јевреја и Рома те да је из хрватских извора познато да је током једне ноћи побједник заклао 1.360 Срба и то специјално израђеним оруђем за то - "србосјеком", ножем за клање Срба.

"Пошто су они послали телефаксом ту ноту, ја ћу им послати препорученом поштом имена и презимена 20.000 дјеце убијених у Јасеновцу и другим концентрационим логорима. Барем би требало да ћуте из почасти и сјећања на те жртве", истакао је Дачић.

Он је навео да је премијера Хрватске Андреја Пленковића поменуо зато што је он обишао Јад Вашем у Јерусалиму и рекао да је запрепашћен ужасима Холокауста и додао да је и том приликом хрватски премијер споменуо само Јевреје.

"Али, подсетићу да су у Јасеновцу поред Јевреја пре свега страдали Срби зато што су били Срби, зато што је званична политика усташког режима била трећину Срба побити, трећину покрстити, а трећину протерати и то је радио и говорио Миле Будак. Колико градова данас у Хрватској има улицу која се по њему зове?", навео је.

Дачић је додао да је немогуће да се деси да испред Маутхаузена или Дахау стоји "хајл Хитлер" или "зиг хајл", као што је испред логора у Јасеновцу стајала табла са натписом "за дом спремни".

Он је истакао да изложба о Јасеновцу у УН-у није уперена против Хрватске, већ против злочинаца и оних који правдају злочине, оправдавају их, умањују, релативизују.

"Ако не желимо да никада више не буде оваквих злочина, онда треба сви заједно да учествујемо у обележавању оваквих злочина и зато сам запрепашћен због овакве протестне ноте", рекао је Дачић.

"Просто не могу да верујем да се неко још љути и да ми треба да се извињавамо што смо организовали изложбу о томе како су нас клали и убијали. То је стварно врхунац лицемерја и безобразлука", истакао је.

Додао је да ако то подразумијева нарушавање односа Србије и Хрватске, да је спреман да поднесе све консеквенце, али да сматра да је историјски важно за српски народ да се истина о Јасеновцу чула у УН.

Он је навео да није говорио о актуелној Хрватској, већ о НДХ која је била "велика Хрватска, до Земуна, Новог Сада и Шапца" и запитао "када је то велика Србија уопште постојала".

"Они и дан данас у сваком говору говоре о великосрпској агресији, а то је била великохрватска агресија, која је обухватала и Босну и Херцеговину и обухватала део Србије. Тамо је живела трећина православног становништва, милион и 900 хиљада", рекао је Дачић.

Навео је да ниједном није споменуо колико је било жртава јер га бројеви жртава уопште не интересују, већ да сматра да као што Србија уважава хрватске и било чије жртве у сваком рату, тако би свако требало да се поклони сијенима оних који су страдали од усташког ножа.

"Не знам зашто су се они препознали? Ја сам рекао да то није уперено ни против кога, осим против злочинаца или оних који оправдавају те злочине", закључио је Дачић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица