Дачић: Није стављена тачка на проблеме на Балкану

Срна
Дачић: Није стављена тачка на проблеме на Балкану

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић сматра да није стављена тачка на проблеме на Балкану, као и да су регионални конфликти могући док постоје узроци тих проблема.

"Да ли су отклоњени проблеми због којих су избили ратови на Балкану? Нису. Ово је само интермецо између неких нових сукоба, не због Срба, већ због нерешених питања на Балкану. Ако велике силе то не схватају, оне праве проблем, вртећемо се у круг", рекао је Дачић.


Говорећи о притисцима великих сила на земље које нису признале самопроглашено Косово, Дачић је поменуо САД, Велику Британију и Француску.

"Не могу да кажем да су нам то пријатељи, нек извини председник /Александар/ Вучић, они раде против наших интереса. Могу да их поштујем као партнере, али далеко од тога да су пријатељи. С друге стране, Руси јесу наши пријатељи, наша браћа", рекао је Дачић синоћ за Телевизију "Хепи".

Он је навео да неки сматрају да, самим тим што је неко из Стејт дипартмента, САД може да диктира услове у Србији.

"Америка ће да анализира нашу војну сарадњу са Русијом. Ако нешто имају да нам кажу, нека дођу /предсједник САД/ Доналд Трамп или /амерички државни секретар/Рекс Тилерсон па нека кажу, нећу да слушам да ми то говори /помоћник америчког секретара/ Брајан Хојт Ји, он може код мог помоћника, заменика...", каже Дачић.

Он је додао да је за Србију једино рјешење да се разговара са америчким предсједником и са новом администрацијом, јер Стејт дипартмент то никада неће покренути са мртве тачке.

Дачић је рекао да је прошло 10 година, а самопроглашено Косово није заокружило независност и неће је заокружити док је Србија оваква каква јесте, са оваквом влашћу, док год неће да прави компромисе на штету своје државе.

"Русија неће дозволити да Косово постане члан УН, јер има право вета", напоменуо је Дачић.

Дачић сматра да у Србији неко треба да креира нови меморандум или начертаније, додајући да то нема везе са декларацијом о очувању српског народа, језика и културе коју припремају Србија и Република Српска.

Говорећи о односима у региону, Дачић је указао да Срби у Словенији немају статус националне мањине, да су Срби у Хрватској некада били конститутиван народ, а да су Хрвати сада проблем за БиХ.

Он је рекао да се у Црној Гори трећина становништва изјашњава као Срби, али да у тој земљи нема ниједног Србина на функцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана