Дачић: Ни велике силе не могу помоћи Приштини да заокружи независност

Дачић: Ни велике силе не могу помоћи Приштини да заокружи независност 18.02.2018 11:25 | Срна

Београд - Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да на страни Приштине могу да буду велике западне силе, али да лажна држава Косово не може да заокружи процес независности без Србије.

Дачић је истакао да лажна држава Косово није успјела да заокружи процес независности, јер није постала ни чланица УН, ни неких других важних међународних организација, а нити ће то постати без договора са Србијом.


Дачић је за РТС истакао да Србија то не може да одбрани без Русије и Кине, те да у том смислу наставља борбу и показује да овај процес независности није завршен.

"За десет година то нису успели да остваре, то значи да неће успети да остваре и у наредним деценијама уколико не седну за преговарачки сто са Србијом", каже српски шеф дипломатије.

Дачић је додао да не зна чиме Приштина тјеши своју јавност зато што је видио списак од наводно 116 земаља које су признале Косово, те додао да је то лажни списак, јер се на њему налазе неке земље које то никада нису урадиле и неке државе које нису чланице УН, а и земље које су повукле признање о независности Косова.

Дачић је рекао да је највећи број земаља које су признале Косово, одлуке о признању донио већ у првим годинама, у једном таласу који је био погуран неким западним силама и исламским земљама.

Он је рекао да ће, након што су поједине мање земље повукле признање Косова, Београд наставити да ради са другим државама да то исто учине.

"За неколико месеци имали смо три земље које су повукле признање", каже Дачић, подсјетивши да да је Македонија признала Тајланд па повукла признање, бивша Југославија је признала Западну Сахару па је повукла признање, што значи да тај процес може да иде и у супротном смјеру.

Он је рекао да многе ситуације говоре о томе да је такве одлуке могуће преиспитивати.

"Имамо нашу стратегију, не признајемо независност Косова а подржавају нас две велике силе које имају право вета. Пет земаља ЕУ нису признале Косово. Шпанија је већи бранилац Србије него неки српски политичари. Ситуација је да нема заједничке позиције ЕУ. Они нису утврдили позицију да је Косово држава. Боримо се за своју земљу", закључио је Дачић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица