Дачић: Косово није држава, не може у Савјет Европе

Танјуг
Дачић: Косово није држава, не може у Савјет Европе

БЕОГРАД - Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да најављени захтјев Приштине за чланство у Савјету Европе треба да буде одбачен као неоснован, јер Косово не испуњава основне услове за статус чланице СЕ пошто није држава.

Поводом најаве замјеника косовског премијера Енвера Хоџаја да ће током овог мјесеца, а најкасније у јануару 2018. године, Косово поднијети захтјев за чланство у СЕ, Дачић је рекао да нема основа да захтјев за пријем буде разматран и поручио да, ако Косово због тога што га је велики број земаља Европе признао, буде примљено у Савјет Европе - то ће бити политика силе.

"Србија ће итекако знати да процјени такав однос неких земаља", рекао је Дачић.

Истакао је да је захтјев Косова у супротности са базичним правним принципима за чланство у међународним организацијама и резолуцијом Савјета безбједности УН 1244.

Такав захтјев, додаје, био би у контрадикторности са Статутом Савјета Европе и статусно неутралном политиком организације према Косову и Метохији, као и са мишљењем правне службе СЕ из 2008. године.

"Косово не испуњава базичне принципе и стандарде СЕ у погледу заштите људских права, демократије и владавине права због чега нема основа да захтјев за пријем буде разматран", сматра Дачић.

Он је назначио да је захтев за чланство супротан и принципу из члана 1. Статута Савјета Европе, јер подрива јединство организације, посто 13 чланица није признало једнострано проглашену независност Косова.

"Тиме би био угрожен и дијалог између Београда и Приштине, што је од суштинског значаја за стабилност региона. Све ово су чињенице. Ако Косово и поред овога, због тога што је велики број земаља Европе признао Косово, буде примљено у Савјет Европе, то ће бити политика силе. Србија ће итекако знати да процјени такав однос неких земаља", рекао је Дачић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана