Дачић, Кери: Србија преузима све важнију улогу

Танјуг
Дачић, Кери: Србија преузима све важнију улогу

Вашингтон - Амерички државни секретар Џон Кери састао се са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем и истакао да Србија преузима све важнију улогу у много погледа.

Кери је, на конференцији за новинаре пред почетак састанка, пожелио добродошлицу Дачићу у вријеме када, како је рекао, "Србија преузима све више важну улогу у много погледа, најприје преузимајући предсједавање ОЕБС-у, и то у веома важном тренутку с обзиром на споразум из Минска и напоре које улажемо у циљу његове примјене под председавајућом улогом Дачића".

"Тражићемо одговорност у том процесу, покушавајући да стабилизујемо исток Украјине и да видимо да ли можемо кренути у неком другом правцу", рекао је државни секретар САД.

Он је истакао да су ОЕБС и његови посматрачи од критичне важности како би се утврдило да ли се обије стране придржавају споразума из Минска.

Кери се осврнуо и на пут Србије ка Европској унији и рекао да је веома важно то што је наша земља предузела кораке ка приступању ЕУ.
"На том придруживању свакако желимо да радимо са Србијом", поручио је државни секретар САД.

У том контексту, он је истакао да је међу многим питањима једно од најзначајнијих то што је Србија испољила, како је рекао, веома добро лидерство, нарочито у дијалогу са Приштином, постигавши споразум и крећући се ка већој стабилности.
"Знамо да има компликација и да су то тешка питања, али заиста одајемо признање, посебно након успјешног исхода посљедњег састанка и корака који су предузети", закључио је Кери.

Дачић је истакао да Србија придаје изузетну важност билатералним односима са САД, нарочито у вријеме када предсједава овако озбиљној међународној организацији као што је ОЕБС.

"Као председавајући, бићемо доследни и верни принципима на којима ОЕБС почива, пошто је и некадашња Југославија била један од оснивача", поручио је Дачић.

Он је додао да ће Србија као предсједавајућа уложити сав свој труд како би допринијела да на том простору од Владивостока до Ванкувера са 57 држава чланица ОЕБС-а има веома добру комуникацију и како би координарала своје предсједавање са најважнијим политичким факторима.

"У складу са тим, ми ћемо стално водити консултације на најважнијим местима у структури ОЕБС-а да бисмо могли да повлачимо исправне потезе", истакао је он.

Он је најавио да ће са Керијем разговарати не само о ОЕБС-у, већ и о билатералним односима.

"Велико ми је задовољство што се наши билатерални односи у последњих неколико година крећу узлазном линијом. Веома је важно да се обнови стратешко партнерство које су САД и Србија имале давно, још пре 100 година", истакао је Дачић подсетивши да су наши билатерални и дипломатски односи успостављени још прије више од 130 година.

Он је, у складу са тим, изразио наду да ће Кери учествовати на Министарском савјету ОЕБС-а који ће у децембру бити одржан у Београду.

"Били бисмо веома радосни уколико би динамика билатералних посета са Србијом била што већа, јер моја генерација можда памти, али ове млађе генерације не памте када нам је последњи пут био амерички председник у посети", рекао је Дачић.

Он је додао да би било веома добро да ти односи, у складу са развојем политичке сарадње Србије и САД, буду све бољи и бољи.

Српски шеф дипломатије је указао на то да је Србија фактор мира и стабилности у региону, да се труди да сва отворена питања са сусједима рјешава уз договор и да ће уложити максималне политичке капацитете да одговори веома значајној улози предсједавајућег ОЕБС-у, нарочито у тренутку када су очи цијелога свијета упрте у капацитете те организације који су на терену у Украјини.

Дачић данас завршава вишедневну посјету САД у својству предсједавајућег ОЕБС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана