Dačić: Dijalog će biti statusno neutralan ili ga neće ni biti

Srna
Dačić: Dijalog će biti statusno neutralan ili ga neće ni biti

Beograd - Potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je večeras da će dijalog Beograda i Prištine u Briselu biti ili statusno neutralan ili ga neće biti.

Povodom dokumenta koji je ministar za dijalog samoproglašenog Kosova Edita Tahiri dostavila Briselu u kome su četiri uslova Prištine za nastavak razgovora sa Beogradom, Dačić je rekao da Srbiju niko ne može da uslovljava - ni Brisel ni Priština.


U dokumentu se kao uslovi navode "uspostavljanje granice između Kosova i Srbije, poštovanje susjedstva, nemiješanje i prestanak intervenisanja Srbije na Kosovu, te saradnja na poljima od interesa za obje države".

Dačić je rekao za Radio-televiziju Srbije da je i do sada bilo pokušaja poput ovog, ocijenivši da je to "bezobrazluk za domaću upotrebu" i da niko ozbiljan ne može da misli da će Priština nekoga da uslovi.

On kaže da će se dijalog nastaviti, ali ne pod uslovima Prištine.

"Postoje neke teme o kojima Srbiji ne pada na pamet da o njima razgovara, niti da donosi bilo kakve odluke, kao što je pitanje granica, odštete, priznanja Kosova, članstva u međunarodnim organizacijama", rekao je Dačić i dodao da neće biti nikakvih razgovora ako su to uslovi.

Šef srpske diplomatije ističe da će se dijalog u Briselu i dalje voditi kao statusno neutralan ili ga neće biti.

"Pod ovim uslovima, sigurno ga neće biti. Edita Tahiri može to da okači na oglasnu tablu kosovske Skupštine", kaže Dačić.

On napominje da Srbija treba da zadrži hladnu glavu, dodajući je njen interes EU, ali i zaštita nacionalnih interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana