Чепурин: Чуркин је одиграо важну улогу у одбрани српских интереса

Срна
Чепурин: Чуркин је одиграо важну улогу у одбрани српских интереса

Београд - Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин изјавио је да је изненада преминули стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин у много ситуација у Савјету безбједности УН одиграо важну улогу у одбрани српских интереса.

"Добро је познат случај када је у Савјет безбједности стигао британски нацрт резолуције који је фактички проглашавао да су Срби извршили геноцид и очекивала се одлука и мишљење Чуркина. Вето Русије није била једноставна одлука из читавог низа разлога, али је била исправна, и мислим да је то веома важна етапа његове каријере која је у пуној мјери показала и Чуркинов однос према том питању", рекао је Чепурин за "Спутњик".


Према његовим ријечима, Чуркин је имао значајну улогу и у разговорима о рјешавању питања Косова и Метохије, које се на свака три мјесеца разматра при УН.

"Он је велику пажњу посвећивао положају Срба и културних вредности на Косову", навео је Чепурин.

Чепурин је нагласио да је Чуркин увијек имао позитиван однос према Србији и Србима и да се веома интересовао и с посебном топлином и љубављу говорио о томе.

"Зато и у Србији о Чуркину говоре с топлином и веома је много реаговања и израза саучешћа. Много је и оних који му захваљују на ономе што је урадио када је почетком деведесетих био специјални представник предсједника Русије на мировним преговорима о Југославији. Знате да ситуација и овдје и у Русији није била нимало једноставна, али он је имао и интелектуалну и људску храброст да заузме позитиван став према Србији и Србима", каже Чепурин.

Он је истакао и да су Чуркина добро познавали и многи српски руководиоци који су се с њим сретали и савјетовали, као и да је он на њих остављао добар утисак због свог позитивног приступа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана