Ратни ветерани дали ултиматум Пленковићу

Агенције
Ратни ветерани дали ултиматум Пленковићу

Загреб - Хрватски ратни ветеран Петар Јањић звани Тромблон упутио је писмо премијеру Хрватске Андреју Пленковићу због ескалације спора са Словенијом. Како наводи, дао је Пленковићу 72 сата да ријеши проблем са Љубљаном или ће то учинити ратни ветерани.

Он је при том поменуо и "нерјешавање питања државне границе са Србијом, јер је упитно 24.000 хектара хрватске територије".

Јањићево писмо објављено је на хрватским екстремнодесничарским порталима, а пренијели су га и други медији. Јањић пријети да ће, ако Пленковић у року од 72 сата не ријеши проблем са Словенијом, организовати 100 рибарских бродова и бродица ратних ветерана који ће "заштитити хрватску морску државну границу са Словенијом од незаконитог упада туђе полиције у хрватске територијалне воде".

Хрватски медији преносе да Јањић у ултиматуму наводи да ће, ако премијер не испуни његове захтјеве, "осигурати неометано рибарење хрватском рибару из Истре како би могао да несметано изловљава рибу и тако прехрањује породицу".

- Очекивао сам од моје Владе да ће им јавно поручити да ће, ако се буду и даље служили уцјењивачким и криминалним радњама, бити директно одговорни и за све друге веће посљедице које могу да наступе - поручује између осталог Јањић.

Хрватска министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић-Бурић изјавила је раније да за Хрватску још важи она граница са Словенијом која је утврђена 1991. године.

Она је нагласила да Љубљана по међународном праву не смије да кажњава хрватске рибаре с обзиром на то да арбитража не може једнострано да се примјењује. Министарка је одбацила изјаве словеначког колеге Карла Ерјавеца који је раније рекао да Словенија и Хрватска 1991. нису имале "потврђену" границу, као и да је она потврђена тек арбитражним рјешењем.

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић поново је позвао Словенију на дијалог и поручио властима те земље да избјегавају једностране потезе и инциденте у Пиранском заливу.

- Мислим да смо коначном рјешењу много ближе него што се чини. Радићемо одговорно како се ова ситуација не би закомпликовала и водићемо рачуна о нашим рибарима који имају право ловити рибу на мјестима на којима то годинама раде - рекао је Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана