Ratni veterani dali ultimatum Plenkoviću

Agencije
Ratni veterani dali ultimatum Plenkoviću

Zagreb - Hrvatski ratni veteran Petar Janjić zvani Tromblon uputio je pismo premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću zbog eskalacije spora sa Slovenijom. Kako navodi, dao je Plenkoviću 72 sata da riješi problem sa Ljubljanom ili će to učiniti ratni veterani.

On je pri tom pomenuo i "nerješavanje pitanja državne granice sa Srbijom, jer je upitno 24.000 hektara hrvatske teritorije".

Janjićevo pismo objavljeno je na hrvatskim ekstremnodesničarskim portalima, a prenijeli su ga i drugi mediji. Janjić prijeti da će, ako Plenković u roku od 72 sata ne riješi problem sa Slovenijom, organizovati 100 ribarskih brodova i brodica ratnih veterana koji će "zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom od nezakonitog upada tuđe policije u hrvatske teritorijalne vode".

Hrvatski mediji prenose da Janjić u ultimatumu navodi da će, ako premijer ne ispuni njegove zahtjeve, "osigurati neometano ribarenje hrvatskom ribaru iz Istre kako bi mogao da nesmetano izlovljava ribu i tako prehranjuje porodicu".

- Očekivao sam od moje Vlade da će im javno poručiti da će, ako se budu i dalje služili ucjenjivačkim i kriminalnim radnjama, biti direktno odgovorni i za sve druge veće posljedice koje mogu da nastupe - poručuje između ostalog Janjić.

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović-Burić izjavila je ranije da za Hrvatsku još važi ona granica sa Slovenijom koja je utvrđena 1991. godine.

Ona je naglasila da Ljubljana po međunarodnom pravu ne smije da kažnjava hrvatske ribare s obzirom na to da arbitraža ne može jednostrano da se primjenjuje. Ministarka je odbacila izjave slovenačkog kolege Karla Erjaveca koji je ranije rekao da Slovenija i Hrvatska 1991. nisu imale "potvrđenu" granicu, kao i da je ona potvrđena tek arbitražnim rješenjem.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković ponovo je pozvao Sloveniju na dijalog i poručio vlastima te zemlje da izbjegavaju jednostrane poteze i incidente u Piranskom zalivu.

- Mislim da smo konačnom rješenju mnogo bliže nego što se čini. Radićemo odgovorno kako se ova situacija ne bi zakomplikovala i vodićemo računa o našim ribarima koji imaju pravo loviti ribu na mjestima na kojima to godinama rade - rekao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana