Stotinu džezera na otvaranju “Nišvila”

Tanjug
  Stotinu džezera na otvaranju “Nišvila”
Stotinu džezera na otvaranju “Nišvila”

Pet big bendova sa ukupno stotinu muzičara izvešće zajedno poklon kompoziciju Duška Gojkovića “Nishville Jubilation” na otvaranju ovogodišnjeg, 25. festivalskog izdanja “Nišvila” 8. avgusta u Nišu.

Zajedno će nastupati big bendovi iz Niša pod vođstvom Dragoslava Petrovića, Buenos Ajresa kojim diriguje Gustavo Firmenić, Čakovca sa Mariom Jagecom, Blagoevgrada sa Borisom Janevim i internacionalni tridesetočlani orkestar sastavljen od srpskih, italijanskih i albanskih mladih muzičara.

Kao specijalni gosti nastupiće i proslavljeni pijanista Lari Vučković iz San Franciska, ovogodišnji dobitnik nagrade “Nišvila” za životno djelo, gitarista Sandro Zerafa, direktor “Malta džez festivala” i poznati italijanski saksofonista Enco Favata, direktor “Santa Galura” džez festivala na Sardiniji.

U velikom finalu big bendovima će dirigovati i proslavljeni trubač Stjepko Gut, a svi će zajedno izvesti njegovu kompoziciju “Nishville” posvećenu festivalu.

Zbog brojnosti muzičara prvi put u istoriji “Nišvila” istovremeno će funkcionisati obje glavne bine, a Stjepko Gut će svirati i dirigovati sa posebno montirane međubine.

Inače, u svijetu je česta praksa da zajednički nastupe tri big benda, ali ovo će biti prvi zajednički nastup pet big bendova.

Pored kompozicija Duška Gojkovića i Stjepka Guta posvećenih “Nišvilu”, big bendovi će izvesti i “Pozdrav Kauntu Bejziju” Bubiše Simića, povodom 115 godina od rođenja Kaunta Bejzija, kao i kompoziciju “Karavan” Djuka Elingtona, povodom 120 godina od njegovog rođenja.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana