Стотину џезера на отварању “Нишвила”

Танјуг
Стотину џезера на отварању “Нишвила”

Пет биг бендова са укупно стотину музичара извешће заједно поклон композицију Душка Гојковића “Нисхвилле Јубилатион” на отварању овогодишњег, 25. фестивалског издања “Нишвила” 8. августа у Нишу.

Заједно ће наступати биг бендови из Ниша под вођством Драгослава Петровића, Буенос Ајреса којим диригује Густаво Фирменић, Чаковца са Мариом Јагецом, Благоевграда са Борисом Јаневим и интернационални тридесеточлани оркестар састављен од српских, италијанских и албанских младих музичара.

Као специјални гости наступиће и прослављени пијаниста Лари Вучковић из Сан Франциска, овогодишњи добитник награде “Нишвила” за животно дјело, гитариста Сандро Зерафа, директор “Малта џез фестивала” и познати италијански саксофониста Енцо Фавата, директор “Санта Галура” џез фестивала на Сардинији.

У великом финалу биг бендовима ће дириговати и прослављени трубач Стјепко Гут, а сви ће заједно извести његову композицију “Nishville” посвећену фестивалу.

Због бројности музичара први пут у историји “Нишвила” истовремено ће функционисати обје главне бине, а Стјепко Гут ће свирати и дириговати са посебно монтиране међубине.

Иначе, у свијету је честа пракса да заједнички наступе три биг бенда, али ово ће бити први заједнички наступ пет биг бендова.

Поред композиција Душка Гојковића и Стјепка Гута посвећених “Нишвилу”, биг бендови ће извести и “Поздрав Каунту Бејзију” Бубише Симића, поводом 115 година од рођења Каунта Бејзија, као и композицију “Караван” Дјука Елингтона, поводом 120 година од његовог рођења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана