Vučurević izbačen iz izborne trke

Željka Domazet
Vučurević izbačen iz izborne trke

Sarajevo - Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela je odluku da nosioca liste PDP-a za Narodnu skupštinu RS Slavka Vučurevića skine sa kandidatske liste zbog govora mržnje, odnosno uvreda koje su na predizbornim skupovima u Trebinju i Nevesinju iznesene na račun najviših zvaničnika RS i kandidata SNSD-a.

Odluka je donesena jednoglasno na jučerašnjoj sjednici, a CIK je, osim izbacivanja Vučurevića iz izborne trke, kaznio PDP sa 6.000, a Vučurevića sa 3.000 maraka. Ocijenjeno je da Vučurevićeve izjave šire i podstiču netoleranciju i nasilje, te predstavljaju govor mržnje i uvredljivo ponašanje prema ženskom polu. PDP je kažnjen jer je odgovoran za ponašanje svog člana.

Na predizbornom skupu Saveza za promjene u Trebinju, dok je Vučurević govorio, simpatizeri su na njegov poziv skandirali "Željka ku.vo", "Mile, lopove" i "Igore Turčine". Na tribini u Nevesinju Vučurević je prisutne pitao "da li znaju koja je razlika između Željke i Gacka", a dok su oni ćutali, sam je odgovorio na pitanje kazavši: "Nema nikakve, oboje imaju kobilju glavu".

- Prema onome što se dešavalo na tribini u Trebinju očigledno je da je postojao dogovor između Vučurevića i posjetilaca, jer je on sa bine govorio da ne čuje posjetioce koji su izgovarali uvredljive riječi za Željku Cvijanović, Milorada Dodika i Igora Radojičića. Na predizbornoj tribini u Nevesinju lično je iznosio uvredljive sadržaje - rekao je šef Pravne službe CIK-a Radoje Šupeta i dodao da je Vučurević prekršio Izborni zakon te da je za to odgovoran i PDP.

Na skupu u Trebinju su bili najviši zvaničnici Saveza za promjene, među kojima predsjednik PDP-a i kandidat za člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, lider SDS-a Mladen Bosić, potpredsjednik SDS-a i kandidat za predsjednika RS Ognjen Tadić, lider SRS RS Milanko Mihajlica i mnogi drugi. U CIK-u su istakli da učesnici tribina nisu ništa učinili da smire strasti.

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana