Вучуревић избачен из изборне трке

Жељка Домазет
Вучуревић избачен из изборне трке

Сарајево - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ донијела је одлуку да носиоца листе ПДП-а за Народну скупштину РС Славка Вучуревића скине са кандидатске листе због говора мржње, односно увреда које су на предизборним скуповима у Требињу и Невесињу изнесене на рачун највиших званичника РС и кандидата СНСД-а.

Одлука је донесена једногласно на јучерашњој сједници, а ЦИК је, осим избацивања Вучуревића из изборне трке, казнио ПДП са 6.000, а Вучуревића са 3.000 марака. Оцијењено је да Вучуревићеве изјаве шире и подстичу нетолеранцију и насиље, те представљају говор мржње и увредљиво понашање према женском полу. ПДП је кажњен јер је одговоран за понашање свог члана.

На предизборном скупу Савеза за промјене у Требињу, док је Вучуревић говорио, симпатизери су на његов позив скандирали "Жељка ку.во", "Миле, лопове" и "Игоре Турчине". На трибини у Невесињу Вучуревић је присутне питао "да ли знају која је разлика између Жељке и Гацка", а док су они ћутали, сам је одговорио на питање казавши: "Нема никакве, обоје имају кобиљу главу".

- Према ономе што се дешавало на трибини у Требињу очигледно је да је постојао договор између Вучуревића и посјетилаца, јер је он са бине говорио да не чује посјетиоце који су изговарали увредљиве ријечи за Жељку Цвијановић, Милорада Додика и Игора Радојичића. На предизборној трибини у Невесињу лично је износио увредљиве садржаје - рекао је шеф Правне службе ЦИК-а Радоје Шупета и додао да је Вучуревић прекршио Изборни закон те да је за то одговоран и ПДП.

На скупу у Требињу су били највиши званичници Савеза за промјене, међу којима предсједник ПДП-а и кандидат за члана Предсједништва БиХ Младен Иванић, лидер СДС-а Младен Босић, потпредсједник СДС-а и кандидат за предсједника РС Огњен Тадић, лидер СРС РС Миланко Михајлица и многи други. У ЦИК-у су истакли да учесници трибина нису ништа учинили да смире страсти.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана