Novi most u Dragočaju “tjera” poplave

Vesna Popović
Novi most u Dragočaju “tjera” poplave

Banjaluka - Mještanima Dragočaja do kraja godine bi trebalo da bude ostvarena želja da dobiju novi most na rijeci Dragočajki, čime bi i plavljenje okolnih kuća postalo prošlost.

Dugogodišnji problem ovog naselja je most koji ima mali kapacitet za protok vode, a osim toga korito rječice je često zatrpano smećem čime se stvaraju vještačke brane. Zbog toga su okolna domaćinstva i poslovni prostori često bili poplavljeni nakon jačih kiša.

Novi most bi trebalo da smanji rizik od izlivanja ove rječice. Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da je za gradnju mosta iz gradske kase predviđeno 150.000 KM.

-  Tender za izbor firme koja bi bila zadužena za izgradnju mosta je trebalo raspisati sredinom maja, ali to nije učinjeno jer nisu bili gotovi urbanističko-tehnički uslovi. Nedavno je i taj dokument pripremljen tako da bi tender trebalo da bude objavljen do kraja iduće sedmice - rekao je Sandić.

On je dodao da je za sprovođenje tenderske procedure potrebno oko mjesec i po.

- Ukoliko po isteku roka ne bude žalbi, radovi bi odmah mogli početi, a rok za gradnju mosta bi bio 90 dana. Nadam se da će nas poslužiti vrijeme jer bi gradnja trebalo da bude u mjesecima u kojem su moguće lošije vremenski uslovi - rekao je Sandić i dodao da se nada da će radovi biti okončani u decembru. Novi most bi trebalo da bude dužine 12 metara sa dvije saobraćajne trake i trotoarima.

U Savjetu mjesne zajednice Dragočaj su optimistični, te se nadaju da neće biti nikakvih prepreka za gradnju. Predsjednik Savjeta Slavenko Tadić je kazao da je sadašnji most stariji više od 50 godina, te da je nedovoljan za potrebe ovog naselja.

- Osim automobila preko mosta prolaze autobusi i šleperi. Istovremeno ga koriste i pješaci, a među njima je i veliki broj osnovaca koji idu u obližnju školu. Otežavajuća okolnost je i to što je most u neku ruku brana za protok i zbog čega je dolazilo do poplava - kazao je Tadić.

Precizirao je da bi novi most omogućio saobraćaj u dva smjera, a dobili bi i trotoare što će, kako kaže, povećati bezbjednost pješaka. 

  • Kada se novi most napravi biće bolji protok vode zbog čega će oni koji žive i rade uz most odahnuti. Po okončanju radova nizvodno od mosta bi trebalo očistiti i urediti korito rječice kako ne bi došlo do eventualnih izlivanja vode u tim dijelovima - kazao je Slavenko Tadić.

Još jedan most

Slaviša Sandić je rekao da bi izgradnja još jednog manjeg mosta u Dragočaju na lokalnom putu Gradina-Kaure-Šalići trebalo da počne naredne sedmice.

- Za izvođača radova izabrano je preduzeće “Građenje Đurić” a vrijednost posla je oko 50.000 KM - rekao je Sandić.

Novoizgrađeni most će biti armirano-betonski, dužine deset i širine pet metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana