Dukatfest: Plesom pomogli ugroženima

Danijela Stokanić
Dukatfest: Plesom pomogli ugroženima
Dukatfest: Plesom pomogli ugroženima

Banjaluka - Na centralnoj večeri Sedmog međunarodnog festivala folklora "Dukatfest za humanost" u prepunoj dvorani Obilićevo nastupili su ansambli iz Argentine, Austrije, Srbije, Italije i BiH, a sav prihod od ulaznica namijenjen je za obnovu poplavom uništenih domova porodica Stojičić iz Šamca, Kilibarda iz Doboja i Miljković iz Bijeljine.

Direktor festivala Natalija Trivić kazala je da je ponosna na postignuti uspjeh, jer su na neki način ujedinili humanost, ne samo publike i organizatora, nego i zemalja učesnica.

- U dvorani je bilo nekoliko stotina gledalaca. Radosni smo što smo i ove godine manifestaciju "Dukatfest" uspjeli da izvodimo prema našim planovima. Iako je godina sama po sebi teška, uspjeli smo u ovome, jer su učenici bez rezerve prihvatili ovaj naš projekat - rekla je Trivićeva.

Dodala je da joj je drago što je i publika prepoznala značaj ove manifestacije i prvi put učestvovala u humanosti.

- Ranijih godina nismo naplaćivali ulaz, želeći da našim građanima pokažemo različitost i tradicije drugih zemalja - istakla je Trivićeva.

Ljubitelje tradicionalnih igara i pjesama naročito su oduševili egzotični ansambli iz Argentine. Učesnica Valentina Efera došla je iz argentinskog grada Santijago del Estero i rekla da dane provedene u Srpskoj, a posebno u Banjaluci, nikad neće zaboraviti.

- Bilo nam je divno proteklih dana u RS. Nismo očekivali tako divnu reakciju publike i toliko gledalaca, pošto smo čuli da su zbog poplava planirali da odgode ovu manifestaciju - kazala je Valentina.

Njen drugar Huan kaže da je plesao i pjevao sa velikim uživanjem pred publikom koja je stalno aplaudirala, što ih je i najviše oduševilo.

- Najviše su nam se svidjeli ljudi, koji su ljubazni, slobodni, nasmijani i srdačni. Naši domaćini su nam čak organizovali i gledanje utakmice između reprezentacije Argentine i BiH u jednom baru. Naravno da smo podržavali našu zemlju, ali nam je bilo lijepo, jer smo gledali sa ovdašnjim ljudima - rekao je Huan.

Festival folklora "Dukatfest za humanost" sinoć je održan i u Gradišci.

Austrija

Folklorista iz Austrije Fridrih Holcemn kazao je da je njihov ansambl sastavljen od članova iz različitih krajeva te zemlje.

- Bilo nam je jako lijepo u Srpskoj. Stekli smo mnogo prijatelja. Drago nam je što pomažemo ugroženim ljudima u ovoj zemlji, jer smo i mi kroz sve to prošli - rekao je Holcemn.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana