Zvuci flaute u novom svjetlu

Aleksandra Madžar
Zvuci flaute u novom svjetlu

Banjaluka - Za koncert sam odabrala kompozicije koje "dokazuju" da se na flauti može izvesti više tonova istovremeno, kao i djela za koja je propisana koreografija.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" Marija Pilipović koja će večeras u 20 časova održati solistički koncert na flauti u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Umjetnica koja iza sebe ima veliki broj nastupa, kaže da publiku očekuje interesantan i raznovrstan program.

- Značajno je spomenuti da ću na koncertu izvesti isključivo kompozicije za solo flautu. Nadam se da će to ljubiteljima muzike biti novo i zanimljivo i da će uživati u djelima poznatih kompozitora savremenog doba - kazala je Pilipovićeva.

Na ovom koncertu publika će imati priliku da čuje djela Ofermansa, Beria, Orešiča, koja predstavljaju jednu vrstu azbuke ili bukvara savremene literature za flautu.

 - Kompozicije koje izvodim zahtijevaju korišćenje tzv. proširene tehnike na flauti i upravo daju jedno novo svjetlo na tehničke i zvučne mogućnosti ovog instrumenta. Upravo zahvaljujući ovim tehnikama stvorio se beskrajni niz zvučnih mogućnosti koje se još uvijek istražuju - objasnila je umjetnica.

Prostor Muzeja savremene umjetnosti RS privukao je Pilipovićevu jer je riječ o značajnoj instituciji kulture, ali i zbog izložbe "IZ/UZETNOSTI - Savremene vizure kulturne baštine/Nove smjernice buduće stalne postavke".

- Smatrala sam da koncert definitivno pripada ovom prostoru, jer će na ovaj način jedna savremena priča biti zaokružena - naglasila je Pilipovićeva.

Publika   

- "Obaveza" umjetnika  i  društva je da izgrađuje, obrazuje i podstiče publiku da upozna, zavoli i cijeni različite vrste i stilove umjetnosti. Stvaraoci u svakom slučaju treba da budu ti koji će pokrenuti inicijativu za prisutnost umjetnosti u životu svih nas. Budemo li čekali da se društvena svijest probudi, to zaista može potrajati - kaže Marija Pilipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana