Владимир Кецмановић бесједом отвара 21. међународни сајм књиге

Мирна Пијетловић
Владимир Кецмановић бесједом отвара 21. међународни сајм књиге

Бањалука - Бесједа угледног српског књижевника Владимира Кецмановића из Београда свим љубитељима књиге и читања отвориће врата 21. међународног сајма књиге "Бањалука 2016", који ће од 13. до 19. септембра бити одржан у дворани "Борик" у организацији "Гласа Српске".

Капије за улазак у магични свијет писане ријечи биће отворене већ у 10 часова, а свечано отварање ће, према ријечима руководиоца сајма Петре Ивић, бити организовано од 18 часова. Програм отварања директно ће преносити Радио-телевизија Републике Српске.

Долазак на сајам потврдиле су многе угледне издавачке куће из земље и региона, међу којима су: "Лагуна", "Креативни центар", "Дерета", Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, "Ободско слово", "Беген", "Пчелица", "Глобосино" и многе друге.

- Велика нам је част што ове године можемо као излагаче угостити оба јавна универзитета, Универзитет у Бањалуци и Универзитет у Источном Сарајеву, као и приватни универзитет "Апеирон" - нагласила је Ивићева.

И Народна и универзитетска библиотека Републике Српске из Бањалуке имаће свој штанд, а према најавама из ове културне установе, планирали су низ промоција издања штампаних управо за "Гласов" сајам.

Такође, оно што је новост у односу на претходне године је то да ће се први пут на сајму представити издавачка кућа "Филип Вишњић" из Београда.

Неки од нових наслова ове издавачке куће које ће имати прилику да купе и посјетиоци сајма у Бањалуци су: "Силазак у самоћу" Ђорђа Сладоја, "Осим једне ствари" Радомира Андрића, "Устанак европских народа" Дијега Фузара и многа друга издања домаћих и страних писаца.

Када су у питању промоције, Ивићева истиче да ће Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево 16. септембра од 17 часова организовати додјелу награда и промоцију три најбоља романа са књижевног конкурса "Златна сова".

Ово је само дио богатог програма који очекује све оне који посјете сајам, на којем ће бити додијељене и традиционалне награде и то: "Липље" за савремену књижевност, "Моштаница" за издавачки подухват, "Ступље" за његовање српске традиције и православне духовности и "Гомионица" за књигу за дјецу.

Међународни књижевни сусрети

У оквиру сајма биће одржан и први Међународни књижевни сусрети, а према ријечима Предрага Бјелошевића из организације ове манифестације, у Бањалуку долазе угледни књижевници из Бугарске, Румуније, Пољске, Македоније, Њемачке, Србије, Русије, Црна Горе и Републике Српске.

На сајму ће бити промовисана и дјела многобројних књижевника, а у Бањалуку, између осталих, долазе: Радомир Андрић, добитник награде "Васко Попа" из Србије, Мићо Цвијетић, пјесник, есејиста, преводилац са њемачког, те главни уредник "Књижевних новина", као и Искра Пенева, пјесник и овогодишњи добитник награде "Струшких вечери поезије".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана