Režiser Mladen Đukić: Borba svjetlosti i tame kroz video-maping

Mirna Pijetlović
Režiser Mladen Đukić: Borba svjetlosti i tame kroz video-maping

Banjaluka - Video-maping nije novost u Banjaluci, ali mi podižemo letvicu. Sinhronizovaćemo ples uživo sa projekcijom, ali i ispričati priču na neuobičajen način - kroz likove koji drugačije ne bi kročili u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” režiser, docent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i direktor “Aeon” produkcije Mladen Đukić, koji zajedno sa svojim kreativnim timom priprema pravi vizuelni spektakl, koji će predstaviti Banjalučanima 16. maja u Noći muzeja.

- U pitanju su skice i koncepti za junake stripova, animiranih filmova i video-igara. U našem mapingu oni su dobili glavne uloge i predstavljaju nam priču o borbi svjetlosti i tame. Time će se, u novom svjetlu, našoj publici predstaviti 13 umjetnika, poznatih, ali i nekih za koje ćete se iznenaditi kako niste znali za njih ranije, jer su pristigli radovi vanredno kvalitetni - pojasnio je Đukić.

Nakon mapinga, najavljuje on, slijedi ne baš običan koncert banjalučke grupe “Sopot”, nadograđen posebno izrađenim video-projekcijama za ovu priliku.

Kada je u pitanju promocija mladih, domaćih umjetničkih snaga, Đukić smatra da ovaj događaj neće pomoći mnogo promociji domaće produkcije.

- Rijetki su klijenti poput Muzeja savremene umjetnosti, koji se usuđuju da sarađuju na ozbiljnim projektima sa domaćim snagama. Ostali potencijalni klijenti znaju već za nas, ali nisu dovoljno obrazovani i ne znaju kako se promovisati, ili se snobiraju pa angažuju strance za više para, a manje kvaliteta. Budžeti u većini slučajeva nisu tolika prepreka, nego odnos prema našoj profesiji - ističe ovaj umjetnik, koji je u svoju biografiju do sada upisao rad na brojnim filmskim i video-projektima, kako za domaće, tako i za inostrano tržište.

U cijelom svijetu je, kaže, sve manja potražnja za ljudima koji misle svojom glavom, a sve češće se nameću instant-kultura i primitivizam.

- Zatupljene mozgove je lakše kotrljati. Nažalost, tu nimalo ne zaostajemo. Za nas starije je kasno, valja zasukati rukave i obrazovati nove talente koji će od početka graditi kulturu. Sve obrazovne i kulturne institucije, tradicionalne, ali i one koje će tek da se pojave, moraju da se fokusiraju na one koji će za 20 godina da kroje kulturu. Za nas je kasno - kategoričan je Đukić.

Prema njegovom mišljenju, film je skupa igračka, ali i jedan od najisplativijih instrumenata u kulturnoj i ekonomskoj politici jedne zemlje.

- U njega se sistemski ulaže godinama, pažljivo odgajaju vezana zanimanja, privlače strani investitori, promovišu ideje... Kod nas se radi povremeno i stihijski. Ovogodišnje filmsko iznenađenje u budžetu Ministarstva prosvjete i kulture RS je nagovještaj promišljenog ulaganja, nadam se - kaže Đukić.

S druge strane, ističe, umjetnik nikad ne treba da bude do kraja sit, jer se ulijeni. 

- I umjetnik nikad nije samo kreator, on mora znati da prenese svoje ideje na druge - zaključuje Mladen Đukić.

Nove ideje

- Na Akademiji umjetnosti smo pokrenuli smjer Animirani film. Upisali smo sjajnu klasu koja brzo napreduje i tek ćete čuti za njih. U “Aeonu” Dejan Mijatović ilustruje uvrnutu bajku Jelene Kojović-Tepić, po kojoj ćemo kasnije praviti animirani film. Duško Mazalica planira premijeru svog kratkog filma o ljubavi. A ja sam tu negdje, sa svima njima. Takođe, radim svoj animirani film, a uskoro ćemo imati i premijeru kratkog horora koji smo snimali prošle godine - rekao je Mladen Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana