Otvoren međunarodni horski festival u Banjaluci

Tanja Panić
Otvoren međunarodni horski festival u Banjaluci

Banjaluka - Koncertom Dječijeg hora "Jedinstvo" te Dječijeg i Mješovitog hora Osnovne i srednje muzičke škole "Vlado Milošević" iz Banjaluke u Banskom dvoru u Banjaluci počeli su 11. banjalučki horski susreti.

Nakon njih, pjesmom "Carju nebesni" brojnoj publici u Hramu Hrista Spasitelja predstavio se hor "Beli anđeo" iz Beograda.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija istakao je da se ovim festivalom na najljepši način promoviše horska muzika.

- Horovi iz Republike Srpske imaju značajne rezultate na festivalima koji su održani širom Evrope. Ovaj festival je definitivno postavio visoke standarde u kulturi Banjaluke i Republike Srpske - rekao je Mutabdžija.

Nemanja Savić, dirigent Dječijeg hora "Jedinstvo", rekao je da na ovogodišnjem festivalu, osim horova iz regiona i RS, učestvuje sedam horova iz Banjaluke, te da je cilj festivala omasovljenje i popularizacija horskog pjevanja.

- Sva tri hora su napredovala u poslednjem periodu i bilo je zadovoljstvo i uživanje slušati njihovo izvođenje u sali prepunoj zainteresovanih, njihovih vršnjaka, starijih i rodbine, koja je došla da prati nastup. Može se reći da su banjalučki horovi izuzetno kvalitetni - rekao je Savić.

Dirigent hora "Beli anđeo" Katarina Božić je istakla da je velika čast što su imali priliku da nastupe na otvaranju manifestacije.

- Mi smo jako mlad ansambl, osnovan 2013. u blagoslovu srpskog patrijarha gospodina Irineja. Cilj ansambla je očuvanje srpske duhovne, ali i narodne tradicije. Naš repertoar se sastoji od pjesma starijih srpskih kompozitora, prije svega Mokranjca, ali i od savremenih autora - istakla je Božićeva.

Ona je dodala da nastupa kao pjevač i da je ranije dolazila sa drugim horovima, te da nije prvi put u Banjaluci. Istakla je da im je naročito zadovoljstvo kada duhovnu muziku izvode u hramu, jer je tada atmosfera posebna.

Svoje numere izvodio je i Hor sveštenika Banjalučke eparhije, koji je prvi put nastupio na festivalu, a koncert je završio nastupom Mješovitog hora Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo".

Narednih dana festivala predstaviće se 13 horova i jedna izvorna pjevačka grupa. Nastupiće horovi iz Prnjavora, Novog Grada, Kozarske Dubice, Beograda i Banjaluke. Na zatvaranju manifestacije prvi put će se pojaviti i Mješoviti hor "Ivo Lola Ribar" iz Beograda. To je istaknuti hor, koji broji 50 članova, sa renomiranim dirigentom Milovanom Pančićem na čelu.

Mokranjac

Na Banjalučkim horskim susretima biće prisutan i poznati srpski kompozitor Svetislav Božić. On je napisao specijalno djelo, jer se ove godine obilježava stogodišnjica od smrti Stevana Stojanovića Mokranjca. Djelo će u subotu prvi put izvesti Mješoviti hor "Ivo Lola Ribar" iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo pisac Pol Oster
Preminuo pisac Pol Oster
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana