Muzejsko blago privlači turiste

Aleksandra Madžar
Muzejsko blago privlači turiste

Banjaluka - Da je uvijek pravo vrijeme za prepuštanje nepredvidivom svijetu umjetnosti u kojem se prepliću inspiracija i najskrivenija osjećanja stvaralaca dokazali su brojni posjetioci koji su kišno ljeto iskoristili da obiđu muzeje u Republici Srpskoj.

Kroz vrata institucija kulture prošli su i brojni turisti koji su željeli da se upoznaju sa domaćom umjetničkom scenom.

- Veoma smo zadovoljni brojem posjetilaca u Muzeju savremene umjetnosti RS tokom ljeta. Izložba "Evropski konteksti: Šumanović, Konjović, Dobrović i Šuput, koja je bila postavljena do 22. jula, privukla je veliku pažnju naših sugrađana, ali i turista koji su u to vrijeme posjetili Banjaluku - istakla je v.d. direktora Muzeja Sarita Vujković.

Snagu vrhunskih stvaralaca čija su djela obuhvaćena ovom postavkom vidjelo je 2.640 zaljubljenika u umjetnost.

Veliku pažnju privukli su i prateći događaji, stručna vođenja, predavanja i radionice za djecu.

- Sada posjetioci Muzeja savremene umjetnosti RS mogu da pogledaju izložbu "Nazovimo to ljubav " internacionalne multimedijalne umjetnice Brede Beban, na kojoj su predstavljena najznačajnija djela iz njenog opusa - podsjetila je Vujkovićeva.

Izložba je specifična, jer kako kaže Vujkovićeva, od posmatrača zahtijeva više od tri sata gledanja fotografija, video-radova, video-instalacija i umjetničkih filmova.

- Ovu postavku je za sedam dana trajanja vidjelo 450 posjetilaca - ističe Vujkovićeva.

I u Muzeju Republike Srpske pohvalili su se velikim brojem ljubitelja umjetnosti tokom ljeta.

- Kompanija "m:tel" uključila je našu instituciju u svoj atraktivni program i uplatila 5.000 maraka Muzeju RS za besplatan ulaz svim posjetiocima do kraja ove godine - podsjetio je dokumentarista nacionalnog muzeja Srpske Nikola Zagorac.

Vrlo brzo pokazali su se pozitivni rezultati ovog projekta, naročito vikendom, kada Muzej RS vrvi od posjetilaca.

- Posebno nam je drago što se u knjizi utisaka nalaze impresije koje su zapisali posjetioci iz Južne Amerike, Evrope i Japana - naglasio je Zagorac.

V.d. direktora Muzeja Kozare iz Prijedora Marija Radaković kazala je da zaposleni u ovoj instituciji često ostaju i poslije radnog vremena, zbog svih koji žele da obiđu njihove postavke.

Iako loše vremenske prilike ne zadržavaju turiste i putnike u prolazu na području opštine Foča, u Muzeju "Stara Hercegovina" kažu da su zadovoljni brojem posjeta.

- Najviše je turista iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske, među kojima je sve više mladih. Tu su i naši ljudi koji su došli iz dijaspore i ne zaobilaze Muzej - kaže direktor fočanskog Muzeja Branka Dragičević.

Posjeta iz Mađarske

- Nedavno je jedan Mađar posjetio Muzej Kozare sa željom da pogleda izložbe "Narodno blago Potkozarja" i "Sarajevski atentat i Stojanovići" - kazala je Marija  Radaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana