Maštaju o odlasku u operu i na balet

Mirna Pijetlović
Maštaju o odlasku u operu i na balet

Banjaluka - Istinskim ljubiteljima umjetnosti u Republici Srpskoj uskraćeni su kulturni sadržaji kao što su opera, mjuzikl i balet na daskama teatara, a ovakve predstave nemaju čak ni priliku da pogledaju na bioskopskom platnu, iako postoji velika zainteresovanost.

Publika u regionu, barem u većim gradovima, na repertoarima svojih teatara može redovno da uživa u ovakvim kulturnim sadržajima, a već nekoliko posljednjih godina imaju priliku da iz bioskopskih stolica u svom gradu prate premijere opera iz "Metropolitena", baleta iz Boljšog teatra i mnogih drugih svjetskih centara kulture.

Tako svi oni kod nas koji žele da uživaju u magiji opere i baleta moraju da otputuju u najbliže regionalne centre, a onima koji nemaju priliku da negdje odu ostaje samo da sanjaju svjetske pozorišne scene sa raskošnim kulturnim repertoarom.

Operska pjevačica Maja Manojlović-Dobrijević potvrđuje da je veliki nedostatak to što publika u Srpskoj ne može da gleda mjuzikle, operske ili operetske predstave, koje su na stalnom repertoaru pozorišta.

- Banjaluka teži ka tome da bude značajan i veliki centar, ali mislim da je to nemoguće bez ovakvih kulturnih sadržaja - smatra Manojlović-Dobrijević.

Sličnog mišljenja je i glumac Dječijeg pozorišta RS Duško Mazalica, koji smatra da je publika željna ovakvih sadržaja.

- Mislim da je Banjaluka prilično zrela, prije bih rekao gladna kvalitetnih kulturnih dešavanja. U moru kvaziumjetničkih dešavanja koja podilaze masi zapostavljamo veoma mali, ali značajan dio populacije koji ostaje nezadovoljan kulturnom ponudom - smatra Mazalica.

Mlada i talentovana operska pjevačica Miljana Brezičanin ističe da poznaje mnogo ljudi koji, kao i ona sama, vape za odlaskom u operu i na balet.

- Svakodnevno sa svojim prijateljima maštam o tome, a gotovo sam sigurna da je u Banjaluci još puno kulturno obrazovanog sveta koji bi popunio sale do poslednjeg mesta - ističe ova mlada umjetnica.

Dok se ne stvore uslovi da Banjalučani i njihovi gosti pogledaju ovakve sadržaje na daskama teatra, ovi umjetnici se slažu da bi odlična alternativa bila emitovanje na bioskopskom platnu.

- Nama treba ozbiljna duhovna injekcija. Ali, i u ovakvom trenutku, mislim da bi bar u maloj sali multipleksa "Palas" bilo lijepo da postoje direktni prenosi operskih predstava i da ljubitelji opere i oni koji bi to postali mogu uživati u veličanstvenim izvođenjima i vidjeti na velikom platnu čuvene operske zvijezde današnjice - poručuje Manojlović-Dobrijević.

Međutim, iz multipleksa "Palas" su saopštili da je ponuda filmova izuzetno velika, kao i da nemaju prostora za opere i baletske projekcije. Takođe, ističu da publika nije tražila pomenute predstave.

- Spektakl postaje spektakl kada ga gledamo uživo, ili na velikom platnu. Mislim da druga opcija ne postoji, ukoliko želimo da opera u bioskopu pripada kategoriji ekskluzivnog sadržaja, jer mislim da nijedan drugi prostor ne bi odgovorio tehničkom zadatku kada su živi prenosi u visokoj rezoluciji u pitanju - smatra Manojlović-Dobrijević i dodaje da bi opera i balet u bioskopu bili zanimljiv potez.

Kada je u pitanju publika, Mazalica smatra da Banjaluka ima publiku, i to odličnu, sa izgrađenim prefinjenim ukusom.

- Priča da nemamo publiku za visokokvalitetnu umjetnost dolazi od ekonomske održivosti dešavanja, jer je malo publike koja redovno dolazi. I kako se sve vrti oko novca, tako i ta publika ostaje bez sadržaja koji bi nju zadovoljio - ističe Duško Mazalica.

Međutim, velika posjećenost, slažu se umjetnici, baletskih predstava iz Moskve i Beograda koje su prije nekoliko godina održane u Dječijem pozorištu RS i banjalučkih premijera opere "Safikada", kamerne opere "Bastien i Bastiena" i operete "Orfej u podzemlju", dokazuje da bi puštanje projekcija u bioskopu, ali i u drugim institucijama kulture, velikih baletskih i operskih ostvarenja bilo izuzetno posjećeno.

Marketing

- Ako za početak imamo dobru promotivnu kampanju, ali i sjajne predstave, privući ćemo ljude koji možda nikad nisu bili u muzičkom teatru. Cilj direktnih prenosa i jeste u tome da približe operu običnom gledaocu, učini je pristupačnijom i onima koji nemaju mogućnosti da otputuju i gledaju ovakve predstave u inostranstvu, a željeli bi - kaže Maja Manojlović-Dobrijević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana