Занимљиве чињенице о додјели Оскара које нисте знали

Агенције
Занимљиве чињенице о додјели Оскара које нисте знали

Цио Холивуд окупиће се вечерас у Театру "Долби" у Лос Анђелесу на 89. свечаној додјели Оскара, на којој се сваке године награђују најбољи филмски глумци, сценаристи и редитељи.

Од оснивања 1929. године свака додјела Оскара истиче се упечатљивим моментима и изненађењима при додјели чувених статуета.


Слиједи неколико мање познатих чињеница:

- Најмлађа добитница је Ширли Темпл која је Оскара добила са само пет година, 1934, иако је то била почасна награда за дјецу.

- Тејтум О'Нил држи рекорд за Оскара за најбољу споредну женску улогу коју је добила са 10 година за филм "Paper Moon" 1974. године.

- Најстарији добитник уопште је Кристофер Пламер који је са 82 године добио Оскара за најбољу мушку споредну улогу 2012. за филм "Beginners".

- Најстарији добитник награде за најбољег глумца је Хенри Фонда који је добио то признање за филм "На златном језеру" 1982. године када је имао 76 година. - Најстарија која номинована за награду за глумицу је даље Глорија Стјуарт која је имала 87 година када је награђена за улогу Роуз Досон у "Титанику" 1997. године.

- Лајза Минели је била једина добитница награде коју су прије ње добили и њени родитељи. Она је добила Оскара за најбољу глумицу за "Кабаре" 1973. године, њена мајка Џуди Гарланд добила је почасног Оскара 1939, а њен отац Винсент Минели награђен је као најбољи редитељ 1958.

- Три филма су освојила по 11 Оскара: "Господар прстенова: Повратак краља" (2003), "Титаник" (1997) и "Бен Хур" (1959). Филмови "Титаник", "Еве" (1950) и "Ла Ла Ланд" (2016) дијеле рекорд за највећи број номинација, по 14.

- Једини филм који је освојио Оскаре за све категорије у којима је номинован је био "Господар прстенова: Повратак краља". Три филма "Њујорк-Мајами" (1934), "Лет изнад кукавичјег гнезда" (1975), и "Кад јагањци утихну" (1991) освојили су свих пет најпрестижнијих награда, такозваних "великих пет" - као најбољи филм, глумац, глумица, редитељ и сценарио.

- Глумица с највећим бројем Оскара је Кетрин Хепберн која је четири пута освојила ту награду као најбоља глумица 1934, 1968, 1969 и 1982. Данијел Деј Луис освојио је три Оскара као најбољи глумац.

- Мерил Стрип држи рекорд по броју номинација за ову награду - 20. Мерил Стрип и Џек Николсон, који је номинован 12 пута, добили су по два Оскара за најбољу главну улогу и за најбољу споредну улогу.

- Студио који је освојио највећи број Оскара је "Волт Дизни", са 22 статуете. - Велики губитник за сада је инжењер звука Кевин О'Конел који је, рачунајући и овогодишњу номинацију, био кандидат 21 пут. Сваки пут је награду освојио неко други, још од његове прве номинације 1983. године, за "Вријеме њежности".

- Најдужи говор захвалности одржала је Грир Гарсон, најбоља глумица 1942. за "Мадам Минивер". Њен говор је трајао више од пет минута.

- Антони, пјевачица групе "Antony and the Johnson", прва је трансродна пjевачица именована за Оскара. Бојкотовала је церемонију прошле године из незадовољства зато што није позвана да изађе на сцену. Она је била у трци за најбољу оригиналну песму са "Manta Ray " у документарцу "Racing Extanction".

- Статуета Оскара висока је 34,3 центиметра и тешка 3,8 килограма. Глумица Бет Дејвис је тврдила да је она дала име Оскару, по другом имену свог првог супруга Хармона Нелсона, али је касније повукла ту тврдњу.

- Од 1929. додjељене су 3.000 Оскара. Потребно је око три мjесеца да се произведе 50 статуета.

- Прва особа која је одбила Оскара био је Дадли Николс, за најбољи сценарио 1935. године за филм "The Informer", иако га је на крају прихватио 1938. Марлон Брандо је 1973. послао једну америчку Индијанку на церемонију да умjесто њега прочита његву изјаву када је одбио награду за најбољег глумца за филм "Кум".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана