Том Харди главни глумац у филму о рату у БиХ

Срна
Том Харди главни глумац у филму о рату у БиХ

Холивудски глумац Том Харди тумачиће главну улогу у филму "My War Gone By, I Miss It So " о рату у Босни, преноси магазин Варајети.

Радња филма заснована је на истоменом роману из 1999. године, који је написао Ентони Лојд, британски новинар и ратни извештач.

Лојд у књизи описује своје лично искуство са ратом у Босни и Херцеговини, вријеме које је провео у Британској војсци, прича о разводу својих родитеља, његовом отуђењу од оца и зависности од хероина.

"Ријеч је о бруталној, али у исто вријеме и осјећајној причи, која се бави питањем природе зависности и ратних ужаса. Одушевила су ме Ентонијева дјела и ријечи, тако да сматрам да је битно да се чује његов глас", рекао је Том Харди.

Лојд је одрастао у породици са војном традицијом, која га је одгајала на ратним причама и херојским подвизима његових предака.

Са 26 година напустио је Британију и отишао на ратиште, гдје је био свједок сукоба Срба, Хрвата и Бошњака.

Навикнут на налет адреналина који је код њега изазивала оружана борба, Лојд је по повратку у Велику Британију покушао да изазове исту врсту узбуђења употребом психоактивних супстанци.

Харди тренутно тумачи главу улогу у филму "Дункирк", као пилот Краљевске авијације Велике Британије.

Продуцент филма је Гавин О’Конор, познат по насловима "The Accountant " с Беном Афлеком, "Jane got a gun" у којој главну улогу тумачи Натали Портман, "Warrior" у којем такође глуми Харди и "Pride and Glory" с Едвардом Нортоном.

"Ентонијеви мемоари освојили су ме још на првој страници – ријеч је о приказу рата какав до сада нисам читао", рекао је О’Конор.

"У питању је лична борба против зависности, испричана из првх борбених редова у БиХ – једног од најкрвавијих оружаних сукоба у Европи још од Другог свјетског рата. Та књига је писана његовим сопственим пјесницама, она је његова ‘Апокалипса данас’. Част ми је што имам прилику да његове мемоаре оживим на филму", закључио је сценариста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана