Редитељ Саша Хајдуковић: Нема тог талента који може да побиједи љеност

Александра Маџар
Редитељ Саша Хајдуковић: Нема тог талента који може да побиједи љеност

Позната је свима прича да се вријеме обично успори када нешто чекамо.

Од оног момента када су Босонога продукција и редитељ Саша Хајдуковић најавили почетак снимања домаћег филма и серије "Месо", јако брзо, прошла је година у којој је екипа дала све од себе да публика на платну види квалитетну причу, а до премијере серије остало је оних "дугих" осамнаест дана у које се ваљда нагурало све нестрпљење свијета.

Написати да је ова премијера 28. октобра на РТРС-у, а у исто вријеме и на РТС-у, изузетно значајна за наш град и публику неће бити новинарски клише, већ радосна истина, с обзиром на то да живимо у граду у којем филмска индустрија готово да не постоји. На платну и малим екранима имаћемо свјеже, домаће, "Месо" из Бањалуке, а свјесни имена Николе Пејаковића који је писао сценарио и способности редитеља Саше Хајдуковића, као и екипе коју је овај пројекат окупио, за почетак, до премијере филма, добијамо квалитетан комад серије. Хајдуковић је овим поводом за "Глас Српске" говорио о одговорностима и изазовима снимања, значају ове филмске приче која је реакција на Бањалуку у каквој живимо.

* ГЛАС:  Вјерујем да је цијела екипа филма уложила много времена и труда током снимања, ипак Ви и Никола Пејаковић сигурно нешто више у смислу слагања цијеле приче, сценарија и режије... Шта је Вама био највећи изазов, а шта највећа одговорност у раду на "Месу"?

ХАЈДУКОВИЋ: Увијек осјећаш одговорност према тексту, екипи, спонзорима, свим људима који вјерују у то што радиш. Најбоље је не мислити о томе. То оптерећује додатно и може да те чини нервозним, раздражљивим, а то је посљедње што треба у том тренутку. Када има оволико дана снимања, мораш да водиш рачуна да се не оптерећујеш очекивањима и да колико год можеш одмараш главу док ниси на сету да би могао, мирно и концентрисано, да приведеш посао крају.

* ГЛАС: Некада раније, на самом почетку снимања, рекли сте да  сте се за назив филма, поред алузије на роштиљницу, одлучили јер живимо и одрастамо у једном виду културе месе, гдје све више једни друге гледамо као добре или лоше комаде меса... Шта мислите да би се требало десити да се такво стање свијести промијени?

ХАЈДУКОВИЋ: Свако треба на себи да ради. Треба се борити за то да не будеш комад меса. Треба градити себе, читати, гледати, вјеровати... Или ће вашом главом заповиједати ваше тијело и ваши телефони. Све је ту да нас забави, да не размишљамо, да се не питамо ни шта ни како него да реагујемо као аутомати на опште мишљење. Више нисмо ни месо него смо само слика меса.

Глобално, шта се деси - десило се. Треба свако да крене од свог дворишта. Да се бори сам за себе.

* ГЛАС:  Ликови у Вашем филму "32. децембар", а како схватих и у "Месу" су дубоко несрећни, несређени... Оба филма су у доброј мјери реакција на Бањалуку у каквој живимо. Слажете ли се да стање у друштву и сваким даном све више и више искривљени погледи на живот, свакодневно утичу на убиства многобројних талената?

ХАЈДУКОВИЋ: Таленат у нашем граду прије свега убија јавашлук. Аљкавост у приступу и послу и животу. Онда каријеристи, политика, новац и све остало. Све се то може побиједити кад побиједиш сопствену бољку. Нема тог талента који може да побиједи љеност. А увијек има разлога за лијеност. Некад је то страх од неуспјеха, некад је несигурност, некад је притисак средине. Најлакше је бити циник. То изгледа шармантно, али је у ствари врхунац лицемерја.

* ГЛАС: Надате ли се да ће овај филм бити значајан за постојање филмске индустрије у Бањалуци?

ХАЈДУКОВИЋ: Надам се. И филм и серија. Да ће читава прича око наше Босоноге продукције бити почетак филмске индустрије. Такав је план. До краја године снимамо кратки филм Саше Карановића, а већ идуће би требало да правимо нову серију.

Невјероватно искуство

* ГЛАС: Шта је оно највредније чиме сте се Ви као човјек обогатили радећи на "Месу"?

ХАЈДУКОВИЋ: То је било невјероватно искуство. Не само за мене, него за цијелу екипу. Ја не могу описати колико сам захвалан што сам добио прилику да радим са толико талентованих људи. Надам се да смо направили добар посао и једва чекам сљедећи.

Јунаци филма и серије

Главни јунаци филма и серије "Месо" су Мирко и Славко - људи чија имена асоцирају на прошла времена, али који се на свој начин боре са недаћама времена у којем живе.

Главну улогу тумачи Игор Ђорђевић, а поред њега глуме и Никола Пејаковић, Бранко Јанковић, Вук Костић, Марија Пикић, Факета Салихбеговић-Авдагић, Николина Фригановић, Љубиша Савановић, Томислав Трифуновић, Стојан Матавуљ и многи други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана