Казабланка“, 75 година култног холивудског класика VIDEO

Агенције
Казабланка“, 75 година култног холивудског класика VIDEO

Чувени амерички филм „Казабланка“ који многи сматрају највећом икада екранизованом причом о ванвременској љубави, губитку и искупљењу усред борбе против нациста, обиљежава 75. Година од првог приказивања у САД.

То антологијско филмско остварење први пут је приказано у Њујорку 26. новембра 1942. године и убрзо је достигло свјетску славу, добивши Оскара за најбољи филм 1944. године.


Филм редитеља Мајкла Кертиза је љубавна драма са сјајим Хемфријем Богартом и Ингрид Бергман у главним улогама.

Радња се врти око Рика Блејна, власника ресторана који не зна да ли би се осветио или помогао бившој љубавници Илзи Лунд која се једног дана појавила у његовом локалу са новим љубавником и очајнички тражи његову помоћ.

Радња се дешава током Другог свјетог рата у Казабланки у Мароку који је тада био под контролом Вишијевске Француске.

Према анкети из 2006. године, „Казабланка“ је омиљени филм британских посланика, а у САД је на трећем мјесту највећих америчких филмских остварења.

Филм и даље пуни биоскопске сале док је Оскар који је Кертиз освојио продат 2012. године на аукцији за 2,1 милиона долара. Чувени клавир из Рикијевог кафеа достигао је цијену од 3,4 милиона долара.

Једна од најпознатијих прича које годинама круже о снимању филма она о „хемији“ која је и приватно постојала између Богарта и Ингрид Бергман. Чланови њихове породице, међу којима Изабела Роселини и Лорин Бекол инсистирале су да глумци нису имали ништа приватно и да нису ни очекивали да ће филм постићи толики успјех.

Ингринд Бергам, која је преминула са 67 година 1982. године, рекла је једном приликом да није била импресионирана кад јој је била понуђена улога, али ју је прихватила. Прва глумица којој је понуђена улогу у филму била је Хеди Ламар, која је одбила понуду.

„Казабланка“ за многе представља сјај старог Холивуда са великим режисером, звјездама, костимима и сценографијом, и сматра се евергрин класиком светске кинематографије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана