Глумци у улози редитеља

Јасмина Перишић
Глумци у улози редитеља

Бањалука - Све више холивудских, али и српских глумаца сједи у редитељским столицама, па преко ноћи из својих, добро увјежбаних рола, ускоче у улогу режисера.

Многа звучна имена Холивуда своју славу употпунила су одличним филмовима и представама које су режирали. Међу тим глумцима су и Клинт Иствуд, Антонио Бандерас, Шон Пен, Бен Афлек, Бред Пит, али и српски попут Лазара Ристовског, Горице Поповић, Љубише Самарџића, Љиљане Благојевић...

И драмски умјетници у Републици Српској истражују како је "пливати у редитељским водама". Сандра Љубојевић, Александра Спасојевић, Драгана Марић и Слободан Перишић само су неки од оних који су се опробали као редитељи. Једна од звијезда српског глумишта Горица Поповић рекла је за "Глас Српске" да се радо прихвати редитељске улоге.

- Када ми се допадне неки текст на себе преузмем режију и комплетну продукцију. Урадим чак и музику и обавезно играм у комаду. Режија долази са годинама, када глумац довољно сазри па познаје много ствари и позоришних законитости. Мој лични мотив је чињеница да не чекам да ме позову да играм у некој представи, већ посао проналазим сама - рекла је Поповићева.

Глумица је током каријере режирала бројне позоришне представе, углавном комедије, међу којима су "Ијуу, поплава", "Звездарске звездице", "Једва стече зета" и "Извол'те сличицу".

Један од најпопуларнијих српских глумаца Лазар Ристовски редитељски таленат показао је у филмовима "Бело одело" и "Бели лавови". Ристовски ових дана одмара у Црној Гори, па се јавио поруком да не одговара на позиве док је у ромингу.

И великан југословенске кинематографије Љубиша Самарџић неколико пута је сједио у редитељској столици радећи на филмовима "Небеска удица", "Наташа" и "Јесен стиже, дуњо моја".

Глумица Љиљана Благојевић, која је популарност стекла играјући у телевизијским серијама "Докторка на селу", "Бољи живот" и "Крај династије Обреновић" режирала је представу "Вирус". Она је сцену поставила овај комад у којем је раније играла на сцени "Звездара театра".

Бањалучки глумац и режисер Слободан Перишић годинама је играо у Дјечијем позоришту Републике Српске, а за режију се, како је казао, одлучио највише због рада са глумцима.

- Редитељ који не зна да ради са глумцима и не познаје психофизички процес кроз који драмски умјетници морају да прођу, је типични преварант какве сусрећемо у свим браншама данас - сматра Перишић.

Млада глумица Народног позоришта Републике Српске Сандра Љубојевић, која у овом театру ниже углавном велике улоге у представама, искусила је како је учествовати у стварању једног комада.

- Самостално сам режирала представу "Гарави сокак" у Бањалучком студентском позоришту, насталу по текстовима Мике Антића. Пошто волим његову поезију, али и њега као умјетника, осјетила сам потребу да то представим и на позоришним даскама. Било је то јако захтјевно искуство за мене и осјећала сам велику одговорност и трему - рекла је Љубојевићева и додала да ће се у будућности ипак држати глуме.

Још један од чланова глумачког тима Дјечијег позоришта РС Александра Спасојевић на сцени је оживјела десетак драмских комада. Она годинама води школу глуме у националном театру за најмлађе, а њене представе махом су наилазиле на позитивне критике публике.

- Почела сам случајно да режирам, јер ми је то био логичан слијед који морам проћи водећи школу глуме. Добро сам се снашла, па сам ове године режирала и у бањалучком Градском позоришту "Јазавац", гдје сам поставила представу "Пут по свијету на тротинету". Режија је нови ниво који ми је био потребан након 20 година бављења глумом - казала је Спасојевићева.

Додатну славу познати глумац Драган Бјелогрлић стекао је режирајући филмове "Монтевидео, Бог те видео" и "Монтевидео - Видимо се опет".

Из Холивуда је недавно стигла вијест да се овог љета и глумац и оскаровац Шон Пен враћа режији, први пут послије 2007. године, када је снимио филм "У дивљини".

Славни глумац овог пута режираће романтичну драму "The Last Face" чија је радња смјештена у Африку. Ово ће бити пети филм који Пен режира, а у глумачкој екипи су и његова вјереница популарна Шерлиз Терон, као и Хавијер Бардем.

Холивудски глумац Бред Пит најавио је да ће режирати филм, чиме би се придружио колегама које су се већ прославиле као редитељи. Иза популарног глумца Антонија Бандераса стоји много филмова у којима потписује режију, а неки од њих су "Crazy in Alabama", "Дјеца шпијуни", "Енглески пут". Пошто је велики заљубљеник у режију, не би било чудно да се глумац у потпуности окрене новом занату.

Клинт Иствуд

Филмска легенда Клинт Иствуд, који је постао познат прије више од пола вијека у вестерн филмовима, одузима дах својим редитељским умијећем. Иствудову каријеру обиљежила је улога Прљавог Харија, а касније је режирао филмове "Одметник Џози Велс" (1976), "Дјевојка од милион долара" (2004) - за који је добио и "Оскара" за најбољег редитеља. Такође потписује режију и за "Савршени свијет" (1993), "Непомирљиви" (1992), као и за још неколико остварења.

Бен Афлек

Холивудски глумац Бен Афлек дебитовао је као редитељ 2007. године у филму "Gone baby, gone". Његов политички трилер "Арго" освојио је прошле године "Оскара" за најбољи филм. Афлек је 2010. режирао и крими драму "The Town".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана