Десет чињеница о култном филму Кад јагањци утихну VIDEO

Агенције
Десет чињеница о култном филму Кад јагањци утихну VIDEO

Прошло је тачно 25 година откако је снимљен један од најбољих филмова свих времена - ''Кад јагањци утихну''.

Амерички трилер ''Кад јагањци'' утихну из 1991. године у режији Џонатана Демија, један је од најуспешнијих и најзначајнијих филмова свих времена. Снимљен је по истоименом роману Томаса Хариса, а у њему су главне улоге имали Џоди Фостер и Ентони Хопкинс. Његова зарада је већ у првој недјељи приказивања премашила буџет који је утрошен за снимање, а у наставку прочитајте неке интересантне ствари које се везују за њега.


1. Филм ''Кад јагањци утихну'' је трећи који је освојио пет најпрестижнијих Оскара, након филмова ''Догодило се једне ноћи'' и ''Лет изнад кукавичјег гнијезда'', укључујући онај за најбољи филм као једини хорор филм који је освојио главну награду.

2. Глумица Мишел Фајфер одбила је улогу агента Еф-Би-Аја Кларис Стерлинг након што је прочитала сценарио, уз образложење да има превише гнусних сцена. Са друге стране, за Џоди Фостер то није представљало проблем.

3. Улога Ханибала Лектора требало је да припадне Џину Хекману. Касније, продуценти су разматрали да то буде Џон Литгоу.

4. Лик агента Дејне Скали из чувене серије ''Досије икс'' заснован је на Кларис Стерлинг.

5. Већи дио филма снимљен је у Питсбургу јер тај град има јако несталан крајолик и архитектуру. Тако су приказани различити дијелови земље.

6. Упркос хваљеној улози, Ентони Хопкинс се појављује у филму тек нешто више од шеснаест минута.

7. У сцени у којој се Кларис упознаје са Ханибалом, Џуди Фостер је заправо упознала и самог Хопкинса.

8. Лик Џејма Гамба, познатијег под надимком Буфало Бил, инспирисан је тројицом серијских убица: Тедом Бандијем, Едом Гејном и Геријем Хајдником.

9. Лобања која се налази на леђима мољца на постеру, инспирисана је сликом Voluptuous Death. Настала је у сарадњи између легендарног Салвадора Далија и фотографа Филипа Халсмана, на којој је седам нагих жена поређано тако да формирају облик лобање.

10. Однос између Лектора и Кларис Стерлинг базиран је на стварном односу између серијског убице Теда Бандија и некадашњег детектива и професора криминалистике Роберта Кепела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана