Бранко Јанковић: Серија “Војна академија” драгоцено искуство

Александра Рајковић
Бранко Јанковић: Серија “Војна академија” драгоцено искуство

Имао сам срећу да први већи пројекат пред камерама радим у доброј атмосфери и са одличном екипом серије “Војна академија”, где не подразумевам само глумце.

Старије колеге, међу којима су Младен Нелевић и Љуба Бандовић, захвални су партнери на снимању и сви снимајући дани су ми били драгоцено искуство.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” глумац Бранко Јанковић, који тумачи једну од главних улога у телевизијској серији “Војна академија”, коју је по тексту Гордана Михића режирао Дејан Зечевић.

* ГЛАС: СеријаВојна академијадонијела Вам је прву већу улогу ван позоришта. Како је дошло до сарадње се Дејаном Зечевићем?

ЈАНКОВИЋ: Драматуршки концепт серије “Војна академија” заснован је на томе да прати четири мушка лика од уписа на Војну академију па до завршетка. У целој причи је и исти број девојака. Кроз серију ће се појавити теме везане за школство, одрастање ликова, међусобни односи ликова, љубав која ће се развити међу некима од њих. Редитеља Дејана Зечевића упознао сам на кастингу за његов филм “Непријатељ”. Иако нисам добио улогу у том филму, тај сусрет је оставио трага па смо касније почели сарадњу на “Војној академији”. Тих дана када је прављен кастинг за ову серију био сам у Србији и нисам уопште користио мобилни телефон, јер сам желео да се одморим. Нису могли да успоставе везу са мном и сасвим случајно ме један другар обавестио да се јавим екипи “Војне академије”. Одмах сам отишао у Београд и, на срећу, све се лепо завршило.

* ГЛАС: Колико Вас је лик који играте уВојној академији инспирисао за глумачку игру?

ЈАНКОВИЋ: У серији играм младића који је у суштини јако једноставан и тежи и једноставном начину живота. Сплетом околности и због структуре односа у породици он долази на Академију. Он је доста жртва разних околности, док не упозна девојку са којом ће развити диван однос. То ће се претворити у једну сјајну причу између двоје младих људи где ће цели тај амбијент добити другу димензију. Јако захвалан лик који пружа могућности и доста је заступљен у серији. Кроз целу причу показаће се неке његове особине све до односа са девојком коју ће упознати на Академији. Занимљив је податак да он није желео да упише Војну академију, него да се бави пчеларством.

* ГЛАС: Које нове улоге Вас очекују у позоришту?

ЈАНКОВИЋ: Играм у новој представи Народног позоришта Републике Српске коју режира Горан Дамјанац, “Лијепи, велики, јаки”. Текст је конципиран тако да је састављен из три једночинке три различита писца. Представа се бави проблемима појединца у односу на институције и администрацију. Човек којег играм не жели да иде у војску, јер сматра да је апсурдно да некога зграбе, обуку му униформу и пошаљу га на нека од горућих ратишта у свету. Комад се такође бави односом друштва према појединцу. Премијера је планирана за половину марта, а у глумачкој екипи су и Наташа Иванчевић, Огњен Копуз и Златан Видовић.

Улоге

Позоришна публика у Бањалуци Бранка Јанковића упознала је преко улога у представама Народног позоришта Републике Српске као што су “Три сестре”, “Учене жене”, “Дивље месо”, “Разред”, “Радничка хроника”, “Путујуће позориште Шопаловић”, “Магареће године”, “Балон од камена - моја сјећања”, “Женидба и удадба”, “Повратак”, “Мој брат”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана