Узгојили више од 750 килограма марихуане

Небојша Томашевић
Узгојили више од 750 килограма марихуане

Лукавац - Јован Миросављевић (54) из Пелагићева, Амир Шиљковић (46) и Ален Мухаремовић (29) из Лукавца, те Емир Туркушић (40) из Грачанице оптужени су за шверц наркотицима и узгој више од 750 килограма марихуане.

Вриједност ове дроге на црном тржишту процјењује се на више од два милиона марака. Оптужницу против поменуте четворке подигло је Кантонално тужилаштво у Тузли, а потврдио општински суд у Лукавцу.

Према оптужници они су продавали марихуану, коју је производио оптужени Миросављевић и набављао Туркушић, муштеријама на подручју Лукавца и Тузланског кантона од маја до октобра прошле године. Осим марихуане поједини оптужени продавали су и хероин. У оптужници је наведено да је сваки од њих имао улогу у набавци и шверцу наркотика.

Миросављевића терете да је од маја до октобра 2017. године у  Пелагићеву производио веће количине марихуане коју  је паковао и  продавао већем броју особа у Тузланском кантону.

Шиљковића оптужница терети да је у више наврата од Миросављевића, али и других особа куповао марихуану, а затим је преносио и продавао широм Тузланског кантона.

Код њега је приликом хапшења пронађен килограм марихуане спремне за продају. Туркушић је, како је наведено у оптужници, набављао марихуану коју је затим вагао и паковао и продавао. Исти "посао" обављао је и Мухаремовић који је осим марихуане у Лукавцу набављао и хероин, те га препродавао муштеријама на улици. Приликом продаје дроге они су унапријед са купцима договарали мјесто и вријеме састанка, као и цијену. За дрогу су у разговорима користили ријечи и сленгове "ово", "оно", "исто", "шаблони", "велико", "предрачун", "трчање", "пушење", "топ".

Ова група оптужених шверцера наркотицима откривена је  у октобру лани када је у два наврата пронађено око 755 килограма марихуане. Прво је 20. октобра у акцији МУП-а Тузланског кантона и Полицијске управе Бијељина заплијењено 15 килограма марихуане на подручју Лукавца, Пелагићева и Грачанице. Тада су лисице на руке стављене Миросављевићу, Шиљковићу и Туркушићу. Десет дана касније на имању покојног Пере Миросављевића у селу Самаревац код Пелагићева, које је користио оптужени Јован Миросављевић, откривено је око 740 килограма марихуане.

Тада је пронађено и више од 700 осушених стабљика марихуане. Дрога је пронађена у возилу оптуженог и на тавану куће у поменутом имању. Током истраге полиција је саопштила да је ова кућа служила као "штек", односно складиште у којем је индијска конопља сушена и припремана за дистрибуцију.

Сва четворица оптужених су раније долазили у сукоб са законом и осуђивани су. Проналазак 740 килограма марихуане код Пелагићева је рекордна запљена ове дроге у посљедњој деценији. Прије овог открића највише марихуане пронађено је 2013. у селу Милошевци код Лакташа. Тада је полиција открила плантажу са око тону сирове индијске конопље. Засад је био скривен усред шуме, која је 10 километара удаљена од центра Лакташа и шест од најближег пута.

Цијене

У оптужници је наведено да је оптужена четворка марихуану зависно од количине продавала по 140, 200, па до 2.000 марака по једној продаји.

Иначе цијена марихуане на улици, како је приликом проналаска дроге у Пелагићеву рекао начелник Полицијске управе Бијељина Жарко Ћосић,  креће око 10 марака за грам до 3.000 марака за килограм. Осим марихуане продаван је и хероин чија цијена на црном тржишту се креће од 40 до 60 марака по граму, док се килограм ове дроге педестодстотне чистоће може наћи за око 20.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана