Колеге помагале Барјактаревићу?

Н. Томашевић, Ж. Домазет
Колеге помагале Барјактаревићу?

Сарајево - Проширена је истрага о крађи 600.000 марака из Централне банке БиХ, за коју се терети службеник ове банке Неџад Бајрактаревић (39). Тужилаштво БиХ сумњичи и 32 радника Централне банке за несавјестан рад.

Ово је у Суду БиХ казао тужилац Исмет Шушкић током рочишта за продужење притвора Бајрактаревићу.

- До сада је већ испитано 19 осумњичених, те је остало да саслушамо још 13 службеника ЦБ БиХ због несавјесног рада у служби. Против ових људи Агенција за истраге и заштиту SIPA је већ поднијела извјештај - казао је Шушкић и додао да је затражено да се Бајрактаревићу притвор продужи још три мјесеца.

Суд БиХ до закључења овог броја "Гласа Српске" није био одлучио о захтјеву за продужење притвора.

Тужилац Шушкић, који води случај крађе новца из ЦБ БиХ, казао је да би истрага у овом случају требало да се заврши у наредних 30 дана.

Нови бранилац Бајрактаревића, адвокат Мухидин Капо рекао је да нема никаквог разлога за продужење притвора, те да је Бајрактаревић већ на првом рочишту признао да је узео новац.

- Мој клијент новац није сакрио, али новца нема, јер га је потрошио - казао је Капо.

Тужилац Шушкић је раније изјавио да је Бајрактаревић признао крађу 600.000 марака, али да се сумња да је тај износ ипак много већи, можда чак и 1,6 милиона марака.

- До сада смо успјели да откријемо шта се догодило с половином износа од 600.000 марака. Бајрактаревић је изјавио да је око 300.000 марака дао "пријатељима, рођацима и колегама запосленим у банци". О остатку украденог новца није се могао изјаснити, али је казао да је спреман  да врати 300.000 - изјавио је раније тужилац Шушкић.

Бајрактаревић је у Централној банци био референт за готовинске трансакције у Одјељењу за трезорске послове. Њега Тужилаштво БиХ сумњичи да је 600.000 марака из Централне банке украо у три наврата од 2012. до 2014. године.

Крађа

Неџад Бајрактаревић је из трезора Централне банке крао новчанице од 200 марака. Након што би узео новац, на полице у трезору стављао је обичан папир у облику бунта од по 100 новчаница, стиропор и пластифициране фолије. То је замотавао врпцама и преко тога стављао свој потпис, да би изгледало да је новац на броју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана