Врачар: Фокус на смањењу крађа на подручју ПУ Добој

Срна
Врачар: Фокус на смањењу крађа на подручју ПУ Добој

Добој - Начелник Полицијске управе Добој Дмитар Врачар рекао је Срни да су на подручју које покрива добојска полиција у области безбједности саобраћаја прошле године остварени најповољнији резултати у претходних 10 година, а да је у фокусу рада ове године смањење кривичних дјела крађе, која су у порасту.

Он је изразио задовољство што у области општег криминалитета нема дјела која би изазвала веће узнемирење јавности, па је фокус на смањењу крађа.

"Од фебруара је у реализацији посебан план на сузбијању и расвјетљавању крађа, са тежиштем на утврђивању криминогених жаришта, носилаца и канала којим се украдена роба продаје, а конкретни резултати већ су видљиви у Броду, Дервенти, Добоју и Теслићу", рекао је Врачар.

Он је навео да је добрим резултатима у области безбједности саобраћаја прошле године допринијело праћење главних узрока несрећа са смртним исходом, па су превентивне и репресивне активности усмјерене ка критичним тачкама - брзина кретања возила, вожња под дејством алкохола, техничка неисправност возила, те непоштовање безбједности пјешака.

Према његовим ријечима, на смањење саобраћајних незгода утицало је и увођење радарских система за контролу брзине, побољшање путне мреже и одржавање, занављање хоризонталне и вертикалне сигнализације, изградње дионице ауто-пута Добој-Бањалука, те стална комуникација са субјектима одговорним за позитивне ефекте за безбједност саобраћаја.

"Желимо наставити тренд позитивних резултата из прошле године", рекао је Врачар, наводећи да је на снази и посебан план унапређења рада и оперативине способности полицијских службеника по полицијским станицама.

Врачар је оцијенио значајном одлуку о набавци и стандардизацији типа оружја које је прилагодљивије за извршење полицијских задатака, али и сигурније за употребу у урбаним условима.

Он је навео да је извршеним инспекцијским надзором утврђено да организационе јединице у саставу добојске Полицијске управе располажу са оружјем из периода посљедњег рата, које није стандардизовано и од којег је знатан број технички неисправан и несигуран за руковање.

Врачар је истакао да ће рад полиције значајно унаприједити информационо-техничка модернизација којом се поједностављује провјера података, али и нова униформа која ће подићи углед полиције у јавности.

Он је навео да се ради и на успостављању позитивне радне атмосфере која подразумијева да полицијски службеници имају сву потребну подршку руководилаца и да се вреднују остварени резултати истицањем и награђивањем заслужних појединаца или организационе јединице.

Врачар је указао на релативно неповољну старосну структуру полицијских службеника на подручју добојске Управе, те одлив радника по основу пензионисања и другим основима, којих је прошле године било 22.

Он је навео да су спроведеном систематизацијом распоређена 24 нова полицијска службеника - осам са завршеном Високом школом унутрашњих послова и 14 са Полицијске академије, као и да очекује да ће већина од 18 кадета из 19. класе Полицијске академије по завршетку приправничке обуке бити распоређено у добојску Управу.

Врачар је за ову годину најавио и низ инфраструктурних пројеката за трајни смјештај појединих организационих јединица. "Започета је изградња објекта за смјештај Полицијске станице Добој један и саобраћајне полиције, што би требало да буде окончано до новембра", рекао је Врачар.

Он каже да су пројекцијом буџета за период 2019/21. годину планирана средства за смјештај Полицијске станице Добој два, Јединице за подршку, рјешавање Полицијске станице Станари, адаптацију постојећих објеката у Теслићу и Дервенти, стандардизацији и опремању просторија за смјештај лица која су лишена слободе.

Врачар је оцијенио да ће на повећање безбједности утицати и увођење система модерног видео-надзора по припадајућим локалним заједницама, од којих се у реализацији најдаље дошло у Добоју, у Теслићу је формирана радна група за израду елабората, а Модрича је исказала намјеру.

Он је навео да се предузимају активности да се сва службена возила опреме џи-пи-ес уређајима.

Врачар је најавио наставак полицијских активности у локалној заједници на превенцији, образовању и информисању о злоупотреби дроге, друштвених мрежа и вршњачког насиља.

"У складу са планом МУП-а Републике Српске, Министарства просвјете и културе, те Ауто-мото савеза, биће формирано девет школских саобраћајних патрола - осам у Добоју и једна у Станарима, које ће проћи обуку, адекватно опремљене и уз одговарајућу униформу", рекао је Врачар.

Он је указао и на позитивне ефекте локалних форума за безбједност грађана за које је навео да имају изразите потенцијале за рјешавање системских и појединачних проблема у локалним заједницама.

Као примјер добре праксе он истиче смиривање ситуације у току повећаних тензија међу одређеним групама, побољшање саобраћајне сигнализације, повољније резултате на превенцији од пожара, те употребе пиротехничких средстава.

Врачар је као безбједносне изазове за ову годину, између осталог, навео одржавање општих избора у октобру, али и стандарде варијације у вези са безбједношћу саобраћаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана