Влада издваја десетине милиона за побољшање студентског стандарда

Срна
Влада издваја десетине милиона за побољшање студентског стандарда

Бањалука - Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске за високо образовање Радмила Пејић рекла је Срни да је Влада Српске у протеклом периоду уложила 30 милиона КМ у изградњу и опремање три нова студентска дома у Бањалуци, Фочи и на Палама, те на тај начин обезбиједила модеран смјештај за 1.200 студената.

"У току је процедура за избор најповољнијег понуђача за обнову Павиљона један и Павиљона два Студентског центра жНикола Теслаж у Бањалуци, за шта је обезбијеђено 2,7 милиона КМ без ПДВ-а", навела је Пејићева.


Она је истакла да је Министарство просвјете и културе Републике Српске посвећено стварању квалитетних услова за студирање у Српској.

"Министарство суфинансира исхрану и смјештај студената и ученика у установама студентског и ученичког стандарда. Захваљујући томе, студенти у Српској плаћају најнижу цијену смјештаја и исхране у окружењу. Ове године, за ову намјену предвиђено је 4,8 милиона КМ", нагласила је Пејићева.

Она је додала да је Министарство додијелило хиљаду стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Српској, за шта је обезбијеђено два милиона КМ.

"Министарство просвјете и културе ове године стипендира 46 студената из Српске који студирају у иностранству, за шта је издвојено 121.100 КМ", каже Пејићева.

Она је рекла да Министарство од 2008. године додјељује финансијску помоћ студентима који се упишу на дефицитарне студијске програме на јавним високошколским установама, као што су математика и физика, за шта је ове године предвиђено 432.000 КМ.

Пејићева је навела да се и ове године водило рачуна о финансирању пројеката студентских организација, за шта је Министарство планирало 200.000 КМ, док је за међународну размјену студената и академског особља предвиђено 110.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана