Vlada izdvaja desetine miliona za poboljšanje studentskog standarda

Srna
Vlada izdvaja desetine miliona za poboljšanje studentskog standarda

Banjaluka - Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske za visoko obrazovanje Radmila Pejić rekla je Srni da je Vlada Srpske u proteklom periodu uložila 30 miliona KM u izgradnju i opremanje tri nova studentska doma u Banjaluci, Foči i na Palama, te na taj način obezbijedila moderan smještaj za 1.200 studenata.

"U toku je procedura za izbor najpovoljnijeg ponuđača za obnovu Paviljona jedan i Paviljona dva Studentskog centra žNikola Teslaž u Banjaluci, za šta je obezbijeđeno 2,7 miliona KM bez PDV-a", navela je Pejićeva.


Ona je istakla da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske posvećeno stvaranju kvalitetnih uslova za studiranje u Srpskoj.

"Ministarstvo sufinansira ishranu i smještaj studenata i učenika u ustanovama studentskog i učeničkog standarda. Zahvaljujući tome, studenti u Srpskoj plaćaju najnižu cijenu smještaja i ishrane u okruženju. Ove godine, za ovu namjenu predviđeno je 4,8 miliona KM", naglasila je Pejićeva.

Ona je dodala da je Ministarstvo dodijelilo hiljadu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Srpskoj, za šta je obezbijeđeno dva miliona KM.

"Ministarstvo prosvjete i kulture ove godine stipendira 46 studenata iz Srpske koji studiraju u inostranstvu, za šta je izdvojeno 121.100 KM", kaže Pejićeva.

Ona je rekla da Ministarstvo od 2008. godine dodjeljuje finansijsku pomoć studentima koji se upišu na deficitarne studijske programe na javnim visokoškolskim ustanovama, kao što su matematika i fizika, za šta je ove godine predviđeno 432.000 KM.

Pejićeva je navela da se i ove godine vodilo računa o finansiranju projekata studentskih organizacija, za šta je Ministarstvo planiralo 200.000 KM, dok je za međunarodnu razmjenu studenata i akademskog osoblja predviđeno 110.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana