Вируси напунили педијатријске амбуланте

nezavisne.com
Вируси напунили педијатријске амбуланте

Бањалука - Да су малишани напунили амбуланте, потврдили су из Дома здравља Бањалука, наводећи да је током децембра запажен повећан број обољелих од вирусних инфекција у новорођеначком и дојеначком узрасту, као и пацијената предшколског и школског узраста.

РСВ - респираторни синциалицилни вирус, који се манифестује симптомима као што су запушеност и цурење носа и суви кашаљ, а потом се развија слика брохиолитиса, која захтијева хоспитализацију, напунио је амбуланте педијатара.

Косана Станетић, начелница Службе породичне медицине у Дому здравља Бањалука, каже да су у ово доба године најчешће респираторне инфекције.

“Пацијенти се јављају на прегледе због инфекција горњег и доњег респираторног тракта. Најчешће инфекције су упале ждријела, синуситис, ринитис, трацхеитис, ларџнгитис, бронцхитис, а рјеђе се виђају и упале плућа”, објаснила је Станетићева.

Владимир Мирошљевић, начелник Клинике за дјечје болести УКЦ РС, каже да у тој клиници тим стручних љекара након прегледа установи да ли је дијете за болничко лијечење или не, те да ниједном дјетету нису ускратили лијечење ако је оно било неопходно.

“Понекад чак моји доктори, под притиском забринутих родитеља, примају и дјецу којој није потребна хоспитализација, па их ја након детаљног прегледа отпустим на кућно лијечење”, казао је Мирошљевић.

Додаје да је истина да је повећан број обољеле новорођенчади и дјеце у раној дојеначкој доби од РСВ-а.

“Ми лако дубоким брисом ждријела утврдимо да ли је ријеч о овом вирусу. Симптоми овог вируса варирају од лаког кашља до тешког клиничког стања, које захтијева механичку вентилацију. РСВ прође сам од себе, ми медицинари само помажемо дјечјем организму да се лакше од њега одбрани”, рекао је Мирошљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана